Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Swenn-Larssons medaljjubel på VM i Åre. Arkivbild.

Damchefen: "Dags för andra att kliva fram"

Slalomdrottningen kliver av. Men tronföljaren har redan presenterat sig. Anna Swenn-Larsson, som tog VM-silver i Åre nyligen, är redo att ta över, tror damchefen Lars Melin.

Det kom en ny stjärna efter Pernilla Wiberg och en ny efter Anja Pärson. Därför är Lars Melin, alpin damchef på skidförbundet, rätt lugn trots beskedet att Frida Hansdotter slutar efter säsongen.

- Det är klart att hon lämnar ett stort hål. Men vi ser det som ett hjul, det kommer fler och fyller på och så har det alltid varit i svensk skidåkning, säger Melin till TT.

- Det är dags för andra att kliva fram.

VM om två år

Åre-VM i februari är ett bra exempel, anser han.

Lite i skuggan av veteranen Hansdotter och tronföljaren Swenn-Larsson tog bland andra Ylva Stålnacke (14:e i VM-storslalomen) och Charlotta Säfvenberg (14:e i VM-slalomen) chansen att visa upp sig. Även på fartsidan ser det lovande ut inför nästa alpina VM, i Cortina 2021.

- Det finns många bra åkare bakom som trycker på. Det ska bli väldigt spännande och intressant de kommande åren, säger Lars Melin.

- Vi har ju som mål att försöka vara konkurrenskraftiga i alla discipliner, det målet ligger fast. Vi försöker lägga upp planering och träning för att vi ska kunna nå dit.

"Växer med uppgiften"

Dessutom tog ju Anna Swenn-Larsson silver i hemmabacken. Swenn-Larsson, 27, har haft ett par tuffa säsonger men har kämpat sig tillbaka till världseliten. Hon lyckades också resa sig från den tuffa smällen i Flachau i januari, där hon först firades för en tredjeplats men sedan diskades för en grensling.

VM-silvret i Åre inräknat har Swenn-Larsson tre raka pallplatser inför helgens slalom i tjeckiska Spindleruv Mlyn.

- Jag tycker att hon har bevisat att hon kan leverera under press. Inte minst på hemmaplan, på VM i Åre. Hon har bevisat under längre tid att hon växer med uppgiften också när det blir lite press på henne, säger Melin.