Djurgårdens Aliou Badji gör 0–1, bakom är Dalkurds Ahmed Awad.
Djurgårdens Aliou Badji gör 0–1, bakom är Dalkurds Ahmed Awad.

Dalkurd tappade kvalplatsen – nu väntar rysare

Dalkurd hade chansen att avgöra streckstriden men tappade kvalplatsen. Efter 1–2 hemma mot Djurgården avgörs nu bottenstriden i sista omgången på söndag.

ANNONS
|

Dalkurds tränare Sandahl reflekterar vidare:

- Men det är inte bara att slänga sig utför stupet och köra full fart framåt. Det handlar om balans också.

Han hade bollat med olika scenarion inför måndagens match mot Djurgården också. Och när Elfsborg tog en tidig ledning hemma mot Brommapojkarna såg det bra ut för en kort stund.

Sedan krutade Djurgårdsanfallaren Aliou Badji in sitt åttonde allsvenska mål i år.

ANNONS

Ett desperat Dalkurd fortsatte slita, riva och jaga och fick när det stod 45+2 på matchuret en stunds hopp.

"huxflux-mål"

Ahmed Awad – som hade kastats in i startelvan strax före avspark som reserv för febersjuke Henrik Löfkvist – nickade då in 1–1 på en hörna

- Vi får mest jobba hårt och lågt bara för att värja målet och skapar i stort sett ingenting. Sedan får vi ett huxflux-mål. Att det var Awad var en högoddsare. Det trodde jag aldrig. Senast han nickade in ett mål var väl 2011 men det var ett fint mål, säger Sandahl.

Kvitteringen gav energi men plötsligt kom rapporterna om att Brommapojkarna hade vänt 0–1 till 2–1. Ett resultat som visade sig hålla.

- Då blir det andra bullar för oss. Vi var tvungna att gå för det, eftersom en poäng inte hade tagit oss någonstans, men det gjorde också att vi blottade oss för omställningar för Djurgården, analyserar Sandahl.

ANNONS

Och med bara slutminuter kvar av matchen i Gävle tog Djurgårdsmittfältaren Jonathan Ring emot en passning, vände sig om och smällde in 2–1 för gästerna.

Dalkurds förlust och Brommapojkarnas bortavinst innebär nu att BP har två poängs försprång ner till Dalkurd och därmed avgörandet i egna händer inför den avslutande omgången.

Dalkurd har dock fjorton måls bättre målskillnad än Brommapojkarna.

Så det finns en liten chans kvar för Dalkurd att återta kvalplatsen men då måste man ta tre poäng borta mot Sundsvall samtidigt som Brommapojkarna antingen spelar oavgjort eller förlorar mot Trelleborg, som under måndagen fick respass ner till superettan.

Avslutningsrysare

Om Dalkurd vinner samtidigt som BP spelar oavgjort så landar båda klubbarna på 24 poäng och då kommer Dalkurd faktiskt att få kvala just tack vare bättre målskillnad.

Det blir med andra ord ett nytt taktiskt delikat läge på söndag för Johan Sandahl.

Att Brommapojkarna dessutom har ett på pappret lättare motstånd än Dalkurd är en annan ingrediens inför den rafflande serieavslutningen:

- Jag tror att det kommer påverka, frågan är hur mycket. Men jag vet att Trelleborg är ett genuint och hårt arbetande lag med en tränare som alltid får sitt lag att kämpa stenhårt så jag är säker på att de kommer göra en bra match. De är som oss, de kämpar, det måste vi göra.

ANNONS
TT

ANNONS