Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rasmus Dahlin drar sig fram med vikter under Frölundas styrketräning. Att bygga upp musklerna ännu mer står i fokus för 18-åringen, som tackat nej till att spela i VM. Men frågorna om framtiden i NHL kommer han inte undan.

Dahlin tänker inte på Buffalo – ännu

Buffalo får välja först i NHL:s årliga draft av hockeytalanger i juni, och funderar nog på Rasmus Dahlin. Men den 18-årige backen tänker inte på Buffalo.

Frölundas stortalang Rasmus Dahlin tippas kunna bli vald först av alla i NHL-draften, som hålls i slutet av juni. I så fall är chansen stor att han hamnar i bottenlaget Buffalo Sabres, som i helgen lottades att få välja först.

Men det tänker inte Dahlin på under onsdagens styrketräning i Frölundaborg.

- Det jag gör nu är det som är viktigt. Nu är det hårdträning. Jag vill bygga muskler, säger Rasmus Dahlin bestämt.

Åker till Dallas

Dahlin fyllde 18 år i april, och är därmed för första gången valbar i årets NHL-draft. Spekulationerna om att han kan bli vald först var igång redan förra sommaren.

Den ende svensk som valts först av alla i draften var Mats Sundin, som plockades upp av Quebec 1989.

Dahlins resa till Dallas, där draften äger rum den 22-23 juni, är redan delvis planerad. Han har också haft samtal med intresserade klubbar.

- Så är det alltid. De kontaktar spelare över hela världen, som de har möte med och vill lära känna, säger Rasmus Dahlin, som lärt sig hur det går till.

Men vilken klubb han kan tänkas hamna i – det vill inte 18-åringen, med fötterna på jorden, kommentera.

- Det är så mycket som kan hända, påpekar han.

Rysk center

Klubben som väljer Dahlin kan tänkas byta bort honom mot flera andra spelare, och det är ju inte säkert att just Buffalo tar Dahlin.

Han toppar visserligen NHL-scouternas rankning av icke-draftade spelare utanför Nordamerika. Men det finns också en rankning av talanger som redan spelar i Nordamerika, och den toppas av ryske centern Andrej Svetjnikov i en juniorliga.

- Jag har mött honom många gånger. Han är jäkligt skicklig, säger Frölunda-backen om sin "konkurrent".

Men Dahlin själv är duktig, han också. Skridskoåkningen, som ger kvickhet och full balans i trängda lägen, är kanske 18-åringens allra främsta egenskap. Klubbtekniken och förmågan att se offensiva möjligheter får också hockeyfans att njuta.

Värderar rätt

En egenskap som han förädlat mycket under den gångna SHL-säsongen är förmågan att värdera lägen. Det är Rasmus Dahlin och Frölundatränaren Roger Rönnberg överens om.

- Att lära sig när han ska göra vad. När han ska höja risken i spelet med puck, och när han behöver spela med lite lägre risk, säger Rönnberg, som tycker att Dahlins utveckling totalt sett är "fantastisk".

En så klok tonåring tar inte risken att nu säga något han riskerar att få ångra senare, när klubbadressen i NHL blivit klar.