Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Rasmus Dahlin, Frölunda är uttagen i OS-truppen. Om han får speltid blir han den yngste manlige spelaren någonsin i ett svenskt OS-hockeylag.

Dahlin historisk: "Känns overkligt"

Supertalangen Rasmus Dahlin, 17, är uttagen i Tre Kronors OS-trupp. Han blir den yngste svenske manlige hockeyolympiern genom tiderna.

Det har gått spikrakt uppåt för Frölundas back Rasmus Dahlin. Han gör sin andra säsong i SHL, har debuterat i Tre Kronor, nyligen kommit hem med en silvermedalj från junior-VM och väntas gå bland de första i sommarens NHL-draft.

- Jag har sett till att njuta, försökt att ta in allt som kommit upp, säger han kort efter beskedet att han ska till Pyeongchang.

När Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg presenterade 17-åringen på tisdagens presskonferens öste han lovord över honom.

- Jag följde honom under tio dagar på JVM och det är fantastiskt att se både vad han gör på isen och vid sidan om, hur han hanterar den här cirkusen runt omkring honom. Det tyder på en självsäkerhet. Han visade under JVM att han är en världsback.

Men Rasmus Dahlin själv håller förbundskaptens ord ifrån sig.

- Det är ju kul att han kallar mig världsback, men det har jag svårt att ta in. Det är bara att fortsätta med min vardag och spela hockey för det är det jag älskar.

Hyllar Lundqvist

Dahlin blev den tredje yngste spelaren i Tre Kronors historia när han den 21 mars i fjol gjorde debut mot Vitryssland, 17 år och åtta dagar gammal.

Snart blir han den yngste svenske manlige hockeyolympiern genom tiderna. När Sverige ställs mot Norge den 15 februari i Gangneung är Rasmus Dahlin 17 år, tio månader och två dagar gammal. Det kommer att skrivas in i historieböckerna.

- Det har jag inte hunnit tänka på. Men det är väl en extra glädjegrej. Men det är väl bara att gå ut och spela hockey och njuta, säger han.

Med i truppen finns också Frölundas veteran Joel Lundqvist. Det ger trygghet.

- Han är en stor ledare som vet vad han gör. Det är nyttigt inte bara för mig, utan för alla.

Minns bara Sotji

Själv har Dahlin samlat på sig OS-minnen genom åren.

- OS sitter man ju alltid uppe och kollar på. Men jag var inte född när "Foppa" gjorde sitt straffmål (1994 i Lillehammer). Sen var jag liten när de vände matchen mot finnarna (Turin 2006). Men jag minns nu senast när de tog silver (Sotji 2014).

Nu ska han själv vara med och forma OS-minnen i Pyeongchang, minnen som ska inspirera nästa generation av svenska hockeyspelare att drömma om OS 2022 och 2026.