Frida Hansdotter.
Frida Hansdotter.

Dags för Hansdotters dag i Åre

De på förhand svåraste konkurrenterna har redan tagit två VM-medaljer var i Åre. Men de ska inte få ett guld till, om Frida Hansdotter får bestämma.

ANNONS
|

Wendy Holdener tog guld i kombinationen och i lagtävlingen. Mikaela Shiffrin tog guld i super-G:n och brons i storslalomen. Petra Vlhova tog guld i storslalom och silver i kombinationen.

Det är sannolikt att minst en av dem tar en tredje medalj i slalomen på lördagen. Dessutom har lagkamraten Anna Swenn-Larsson visat fin form på sistone.

Men det är samtidigt också den stora chansen för Frida Hansdotter, som åkte ut i kvartsfinal i lagtävlingen och var elva i storslalomen.

Shiffrin dominant

- Slalom och storslalom är två skilda saker, det var skönt att få testa på backen och atmosfären, säger svenskan.

ANNONS

- Det känns bra. Jag älskar mästerskap, det är kul att tävla och jag ser fram emot slalomen.

Slalomen har varit en ensidig historia de senaste åren. Sedan den första världscupsegern, i just Åre i december 2012, har Mikaela Shiffrin dominerat grenen totalt. Men det finns gott om spekulanter om segrarna när storstjärnan i undantagsfall har en dålig dag.

Det visade sig inte minst på OS i fjol, då Hansdotter tog guld före schweiziskan Wendy Holdener och Katharina Gallhuber, Österrike.

"Väldigt bra"

Men, om Shiffrin har en normal vanlig dag, då kan det nog bli ett vanligt resultat också. Shiffrin har vunnit sex av sju slalomtävlingar i vinter. I den sjunde var hon tvåa.

- Min skidåkning i slalom har varit väldigt bra på sistone. Jag känner mig också mycket mer trygg i slalom i de här skiftande förhållandena, säger amerikanskan.

ANNONS

- Men det är hård konkurrens, med Petra, med Anna Swenn-Larsson, med Wendy, med alla. Inget är klart, inte förrän den sista åkaren tar sig i mål.

TT

Fakta: Frida Hansdotter

Född: 13 december 1985.

Bor: I villa i Fagersta.

Familj: Pojkvännen Richard Jansson, syster Linn och pappa Hans Johansson, som tävlade för alpina landslaget på 1970- och 80-talet.

Klubb: Norberg SL.

Främsta meriter:

OS: Guld i slalom i Pyeongchang 2018, femma i slalom i Sotji 2014. Debuterade i Vancouver 2010 med 15:e plats i slalom.

VM: Fem starter i slalom. Silver i Vail 2015, brons i Schladming 2013 och i S:t Moritz 2017. VM-brons i lag 2013 och 2017. Som bäst femma i storslalom i Schladming 2013. Debuterade i Åre 2007 när hon kom på 30:e plats i super-G.

Pallplatser i världscupen: Fyra segrar, 17 andraplatser, 13 tredjeplatser, samtliga i slalom.

Övrigt: Tog sin första världscupseger i slalom i Kranjska Gora 2014. Vann hela slalomvärldscupen 2015–2016.

ANNONS