Michelle Coleman. Arkivbild.
Michelle Coleman. Arkivbild. Bild: Erik Simander/TT

Colemans OS-kritik: "Skapar stress och oro"

Sammanlagt fem gånger simmade Michelle Coleman under OS-kvalgränsen på 50 och 100 meter fritt hösten 2019. Med drygt två månader kvar till Tokyo är hon ännu inte uttagen – och simprofilen är kritisk till den dåliga kommunikationen.
– Jag har inte fått veta någonting, säger hon.

ANNONS

Nu laddar 27-åringen, som har gjort två OS, inför EM i Budapest som startar på måndag. Det är första mästerskapet i simningen sedan pandemin bröt ut och hennes huvudfokus där är att jaga medaljer.

– Först och främst är det ett mästerskap, det är huvudfokus. Sedan kommer självklart snabba simningar att leda till kval, säger Coleman som tog EM-brons 2014 på 100 meter fritt och var OS-sjua på 200 meter fritt 2016.

Skulle hon klara kvalgränserna på EM borde allt vara klart. Men Coleman tycker givetvis att hon redan har gjort det. Osäkerheten känns jobbig, erkänner hon.

– Det skapar en stress och en oro. Det som har varit mest jobbigt för mig är att jag har klarat kvalen och inte fått gehör för det. Hade jag inte uppfyllt kraven hade det varit en annan sak, säger hon.

ANNONS

Briljerade efter VM-miss

Bara tre svenska simmare är OS-uttagna ännu så länge, skadade superstjärnan Sarah Sjöström, Louise Hansson och Erik Persson.

De blev alla förhandsnominerade av SOK (Sveriges olympiska kommitté) när de tog sig till final på VM i Sydkorea sommaren 2019.

Michelle Coleman misslyckades i VM och missade final på både 50 och 100 meter frisim.

Men direkt efteråt, under världscupen hösten 2019, briljerade Coleman och visade toppform i tävling efter tävling. Totalt fem gånger simmade hon under SOK:s tuffa OS-kvalgräns (24,53 på 50 fritt och 53,35 på 100 fritt), som är baserat på topp åtta i världen. Tre gånger på 50 meter fritt och två gånger på 100 meter fritt.

Den internationella OS-kvalgränsen, som internationella simförbundet Fina sätter (24,77 och 54,38) och som började gälla 31 mars 2019, har Coleman klarat sju respektive nästan 20 gånger.

– Jag tyckte att jag borde ha kommit med redan 2020 innan vi visste att OS blev inställt. Jag väntade redan då på en uttagning, säger hon.

"Säger inte så mycket"

TT: Hur går dialogen med SOK?

– Jag har ingen dialog direkt med SOK utan pratar med vår förbundskapten och hon säger inte så himla mycket. Jag har inte fått veta någonting och jag vet inte riktigt hur de tänker.

ANNONS

TT: Det låter som kommunikationen kunde vara bättre?

– Ja, det kan jag tycka, verkligen. Det känns som det har varit en återkommande problematik när det kommer till OS-kval och sånt. SOK har ju satt upp sina kvaltider och de har varit tydliga, sedan har det ofta varit oklart när uttagningarna ska ske, men klarar man kvalgränsen bör man bli uttagen, säger hon.

Förutom 50 och 100 meter fritt simmar Coleman också 50 meter fjäril i EM.

Göran Sundberg/TT

Fakta: OS-läget i simning

Sarah Sjöström, 50, 100 och 200 meter fritt och 100 meter fjäril, Louise Hansson, 100 meter fjäril, och Erik Persson, 200 meter bröstsim, är sedan lång tid tillbaka OS-uttagna.

Sophie Hansson, 100 meter bröstsim, klarade OS-kvalgränsen på Swim Open i början av april, men togs ändå inte ut i senaste uttagningen den 26 april.

Två damlag i lagkapp, på 4x100 meter fritt och 4x100 meter medley, klarade SOK:s kriterier genom att gå till final på VM 2019, men är inte heller uttagna ännu.

SOK:s nästa OS-uttagning till OS är den 19 maj. Sim-EM i Budapest avgörs 17-23 maj.

Internationella simförbundet Fina har satt den 29 juni som sista anmälningsdag till OS som avgörs 23 juli-8 augusti.

ANNONS