Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

John Guidetti – anfallaren som fyller luckan efter Ola Toivonen?

Chans för Guidetti efter Toivonens avsked

John Guidetti beklagar att Ola Toivonen valt att sluta i landslaget. Samtidigt öppnar det möjligheter för honom själv. Landskamperna mot Österrike och Turkiet kan betyda ett pinnhål upp i hierarkin för anfallaren som inte fick starta en enda match i VM.

Guidetti hoppade in mot Tyskland i gruppspelet och avslutade med ännu ett inhopp i kvartsfinalen mot England.

Men då är då och nu är nu.

Enligt order från förbundskapten Andersson ska det trevliga äventyret i Ryssland stuvas in i mappen för roliga minnen på fotbollsplanen – och helst förseglas med tejp eller gem så att inget ramlar ut. John Guidetti verkar inte ha några problem med det.

- Det som har hänt har hänt och det är inget vi kan gå runt och tänka på nu. Livet går vidare och vi ska försöka skapa nya framgångar.

Hur mycket får han bidra?

Frågan är i vilken utsträckning han kan och får bidra. Paret Marcus Berg och Ola Toivonen – Anderssons favoritval på topp i 4–4–2-systemet, är liksom VM numera i undanstoppat i minnenas arkiv. Toivonen meddelade officiellt i förra veckan att han gjort sitt i landslaget och drar i stället till Australien och ett tvåårskontrakt med Melbourne Victory.

Nu väntar en fajt om platsen bredvid Berg.

TT: Vad betyder det för landslaget att Ola Toivonen slutat?

- Ola spelade väldigt mycket mot slutet och han gjorde det bra. En go´ gubbe och en bra spelare, men förhoppningsvis kan någon annan komma in och göra det väldigt bra. Självklart vill alla spela som är här och man får försöka göra det bästa man kan för att få chansen.

Stort defensivt ansvar

TT: Janne Andersson understryker att han vill utveckla anfallsspelet mer, men att det är svårt med tanke på hur lite tid ni har tillsammans.

- Så är det, vi har väldigt lite tid tillsammans, men vi får inte glömma att vi anfallsspelare tar ett stort ansvar i det defensiva spelet. Vår defensiv börjar med anfallarna och vi bidrog väldigt mycket i VM och vi förtjänar att hyllas för det. De som spelade hela tiden och de som kom in jobbade stenhårt, säger Guidetti.

- Självklart är det så att vi skulle vilja ha mer av ett eget spel mot länder som vi är starkare än, men mot bättre lag vet vi att vi får en eller två chanser och kanske sätter en och vi vet att vi är väldigt starka defensivt.

TT: Finns det något i spelsystemet ni kan skruva på för att ni anfallare ska kunna lägga lite mer kraft på det offensiva?

- Om du kollar på de flesta mål som görs, bortsett från Barcelona, Manchester City och några lag till, så görs de med mindre än tre passningar. Man vinner bollen högt upp och sedan är det en, två, tre passningar och så är det mål. Vi kanske hamnar lite lågt mot bra lag och kanske ska våga ligga lite högre upp för att vinna bollen tidigare och skapa chanser, men det är en svår avvägning.

Jobbat hårt

Efter VM fick Guidetti extra ledigt, men tycker att han är så gott som ifatt träningsmässigt.

- Jag börjar komma upp i den fysiska status man ska ha. Jag har jobbat mycket och hårt extra och det känns verkligen bra. Jag kom in sent i försäsongsträningen i klubblaget (Alavés i spanska ligan) efter VM och fick också problem med en fot. Medan de andra spelade elva träningsmatcher hann jag med en, men nu börjar det ta sig igen.