Så här såg OS-invigningen i Calgary ut 1988. Det ser inte ut att bli en repris 2026. Arkivbild.
Så här såg OS-invigningen i Calgary ut 1988. Det ser inte ut att bli en repris 2026. Arkivbild.

Calgary på väg att skrota OS-ansökan

Calgary ser ut att ge upp tankarna på att arrangera vinter-OS och Paralympics 2026. Stadens OS-kommission vill ställa in den planerade folkomröstningen och dra tillbaka ansökan.

ANNONS
|

En slutlig omröstning i Calgarys stadsfullmäktige sker på onsdagen. Men rekommendationen är tydlig: dra tillbaka ansökan för vinter-OS och Paralympics 2026, och ställ in den planerade folkomröstningen den 13 november.

- Tiden är ute och det är dags att gå vidare, sade stadsrådet, OS-kommissionens ordförande Evan Woolley, enligt Calgary Herald.

ANNONS

Som så ofta i OS-sammanhang stavas problemet: pengar. Efter mer än fyra timmars överläggande på tisdagen hade de tre parterna – Calgary, provinsen Alberta och den kanadensiska regeringen – fortfarande inte hittat en gemensam, realistisk lösning för den uppsatta budgeten på 5,23 miljarder kanadensiska dollar (runt 36,5 miljarder kronor).

Även om Calgary skulle ha kunnat återanvända en del av anläggningarna man byggde inför OS 1988 skulle det ändå behövas stora investeringar i staden, och de skenande kostnaderna för OS i Sotji har fått flera städer att dra öronen åt sig.

Bland annat var schweiziska Sion och österrikiska Schladming-Graz intresserade, men valde att dra sig ur efter dåligt stöd i de egna leden.

Om Calgary drar tillbaka sin ansökan återstår endast två officiella kandidater till spelen 2026: Stockholm och Milano/Cortina D'Ampezzo. Men båda städerna har hinder att överskrida: Stockholms nya politiska styre har ställt sig tveksamt till att anordna OS, och den italienska ansökan saknar fortfarande löften om statligt stöd.

TT

Fakta: Så fortsätter kandidatprocessen

11 januari: Sista datum för att lämna in OS-ansökan med bärande garantier, exempelvis statlig säkerhetsgaranti.

Februari–april: IOK-representanter besöker och värderar slutkandidaterna.

12 april: Sista datum för en fullständig OS-ansökan.

Maj–juni: IOK utvärderar kandidaterna som i sin tur får ge svar och motivera sina ansökningar.

23 juni: OS-värden för 2026 presenteras i Lausanne, Schweiz.

ANNONS