Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Jesper Jensen och hans Brynäs vann och höll tätt bakåt mot Djurgården – igen. Arkivbild.

Brynäs höll tätt mot Djurgården

Djurgården är SHL:s överlägset mest målglada lag – förutom när man möter Brynäs som bara har släppt in ett mål bakåt och nu har två raka segrar mot guldfavoriten.

Brynäsforwarden var tillbaka efter fem matchers avstängning och kunde inte ha fått en bättre comeback.

Matchen i ett fullsatt Gavlerinken hade stått och vägt i två perioder när den 31-årige centern, nästan i förbifarten, vallade in 1–0 till Brynäs från den förlängda mållinjen via Djurgårdsmålvakten Adam Reideborn efter 6.12 av tredje perioden.

- Det kom en retur från kortsargen som jag bara kastar in på mål. Jag försöker skapa en situation för att se vad som ska kunna hända. Sedan var det väl bara jag och hela hallen som såg att det var mål, det var skönt att det godkändes. Det enda jag var orolig för var om målkamerorna inte hade någon bra vinkel för jag såg ju att pucken var inne, säger Jensen.

Krävdes videokoll

Men det såg inte domarna som behövde en videokoll för att godkänna målet som blev avgörande, trots en minst sagt het avslutning på matchen där Djurgården pressade på och var ytterst nära att kvittera och tvinga fram en förlängning.

- Det är väl där vid 1–0-målet som matchen vänder. Vi hade stolpar och lägen innan också men det är först efter målet som vi börjar spela bra på riktigt och som vi börjar jaga. Vi hade behövt spela så, lite mer från början, säger Djurgårdsforwarden Jacob Lilja besviket.

"Måste lära av detta"

Och lite ologiskt är det såklart att Djurgården som är seriens överlägset bästa målproducent och som hade gjort 59 mål på de sjutton första matcherna, nu har tappat sex poäng och endast fått in en puck mot Brynäs som inför lördagens SHL-matcher var näst sämst i ligan på att göra mål och stod på blygsamma 37 fullträffar då.

- Det är två jämna lag som kanske backade hem och spelade enkelt i vissa lägen, då skapar man inte lika mycket. Det är svårt att spela ut hela tiden men det är det vi måste göra. Vi måste lära oss av detta, analyserar Lilja.

Brynäs vann ju även första mötet på Hovet med 2–1 där David Rautio bara var 4,3 sekunder från att hålla nollan den gången. Under lördagens match hade Gävlelaget såväl målramen som sekunderna med sig och vann med 2–0 efter att Tomi Karhunen hållit sin andra nolla för säsongen och efter att Johan Alcén punkterat matchen med mål i tom Djurgårdsbur med 1.09 kvar av ordinarie tid.

- David spelade riktigt bra på hovet, Tomi spelade riktigt bra idag. Det är huvudorsaken till att vi vinner båda matcherna. Sedan spelar vi ganska tajt och ganska aggressivt på dem. Vi gav inte Djurgården den tid och plats de vill ha utan krympte ytorna. Vi fick dem att slå passningarna så som vi ville att de skulle göra, säger Jesper Jensen.

Bättre sedan tränarbytet

Segern var Brynäs första på tre matcher, sedan tränarbytet under landslagsuppehållet.

Nya huvudtränaren Magnus Sundqvist pekade redan i torsdags på att Brynäs har lyft sitt spel nu och Jensen håller med:

- Det gör jag. Vi har ett bättre eget spel med puck, ligger lite tajtare inom laget, försöker hjälpa varandra mer i spelet så att det inte blir så mycket spel en och en.