Kobe Bryant. Arkivbild.
Kobe Bryant. Arkivbild. Bild: Jae C. Hong/AP/TT

Bryants makalösa karriär – så minns vi honom

Han är en av de största genom tiderna i basketvärlden. Men också en familjefar som trivdes allra bäst vid sidan av planen med en arm runt sin talangfulla dotter. Så här minns vi Kobe Bryant.

ANNONS

Kobe Bryant blev NBA-mästare fem gånger under en karriär som sträckte sig över två decennier.

Proffskarriären började 1996, då han gick direkt från spel i high school, och tog slut för lite mindre än fyra år sedan.

I sin sista match, mot Utah Jazz i april 2016, gjorde han makalösa 60 poäng inför jublande supportrar i Staples Center – hemmaarena för Bryants basketlag Los Angeles Lakers.

Det var ett sagolikt slut på en karriär där Bryant av många ansågs vara större än sin sport.

Basket i blodet

Basketlegendaren, son till den tidigare NBA-spelaren Joe "Jellybean" Bryant, föddes i Philadelphia 1978 och hade sporten i blodet. Då spelade hans pappa för Philadelphia 76ers.

ANNONS

Bryant den äldre fortsatte senare karriären i Europa och Italien (1984–1991) och breddade sin sons världsbild medan en allt bättre Kobe växte upp med drömmen om att följa sin far i NBA.

17 år gammal tog supertalangen också plats bland proffsen i den amerikanska högstaligan. Då som den blott sjätte spelaren och första guarden genom tiderna att ta ett sådant kliv direkt från high school.

18 år gammal blev han den då yngsta NBA-spelaren i historien.

Han gjorde omedelbar succé och med radarpartnern Shaquille O'Neal vid sin sida ledde han Lakers till tre raka NBA-titlar 2000–2002, glansdagar som klubben hade törstat efter sedan titeln 1988.

Det skulle sedan bli ytterligare två ligatitlar (2009 och 2010) för Bryant med Lakers.

Under sin 20 år långa karriär blev amerikanen uttagen till All star-matcher hela 18 gånger. Bryant – som valdes som nummer ett i 1996 års draft – blev utsedd till NBA-slutspelets mest värdefulle spelare två gånger och prisades som hela ligans bäste spelare 2008. Han blev också den yngste spelaren i NBA att nå 30 000 poäng

Två nummer pensionerade

Fram till i helgen var Bryant den tredje bäste poängplockaren i NBA:s historia (33 643 poäng), men passerades av LeBron James, även han i Los Angeles Lakers, i lördags.

ANNONS

När Bryant drog sig tillbaka valde Lakers att pensionera båda hans tröjnummer, 8 och 24.

Efter den aktiva karriären var Bryant bland annat framgångsrik inom nöjesbranschen, där han 2018 vann en Oscar för bästa animerade kortfilm, ”Dear basketball” – en kärleksförklaring till sporten som gjorde honom till ett av de största idrottsnamnen i historien. Samma år publicerades Bryants memoarer ”The Mamba mentality: How I play”.

Vänner har också berättat om hans engagemang för familjen. Bryant efterlämnade tre barn och var bland annat med och coachade 13-åriga dottern Gianna, även hon ombord på helikoptern, och hennes basketlag.

Enligt amerikanska medier var de två på väg till en match när deras helikopter kraschade i Calabasas strax väster om Los Angeles.

"Aldrig sett honom så lycklig"

Bryants nära vän, baseballprofilen Derek Jeter, vittnar om Bryants styrkor utanför planen:

”Det enda jag någonsin behövde veta om Kobe Bryant var det här: Genom hela vår vänskap så handlade de mest meningsfulla samtalen vi hade alltid om familjen", skriver Jeter på The Players Tribune.

Han fortsätter:

"Jag har sett den här killen göra 81 poäng. Jag har sett honom avgöra matcher på alla möjliga sätt. Jag har sett honom vinna guldmedaljer och mästerskapsringar. Men jag har aldrig sett honom så lycklig under de där stora idrottsögonblicken som när han satt vid sidan av basketplanen med en arm runt Gigi och bara pratade.”

ANNONS

Kobe Bryant blev 41 år gammal.

Rättelse: I en tidigare version förekom felaktiga uppgifter gällande Kobe Bryants familj.

Simon Sjöstrand/TT

Född: 23 augusti 1978. Död: 26 januari 2020.

Familj: Fru Vanessa och fyra döttrar; 13-åriga dottern Gianna dog i helikopterkraschen.

Klubb: Los Angeles Lakers i NBA (1996-2016). 1 346 grundseriematcher och 220 i slutspelet. Sammanlagt 33 643 poäng (fyra genom tiderna).

Position: Guard.

Meriter: NBA-mästare 5 gånger (2000-02, 2009-10), mest värdefulle spelare i NBA 2008, 2 OS-guld med USA (2008 och 2012), 1 Oscar som producent för filmen "Dear basketball" (2018).

ANNONS