André Isberg kastar Örgrytes Oskar Månsson. Isberg är ett av Varbergs stora medaljhopp till hemma-SM.
André Isberg kastar Örgrytes Oskar Månsson. Isberg är ett av Varbergs stora medaljhopp till hemma-SM. Bild: Mattias Nilsson

Brottarklubben hoppfull trots uppskjutet SM

SM i brottning skulle hållits i Varberg 30-31 januari men skjuts upp till 21-22 maj.
– Hade vi hållit fast vid januari hade vi riskerat att få tävla utan publik och det hade kostat oss väldigt mycket, säger tävlingsledaren Martin Peterson. Det som ska locka publiken i maj är de egna talangerna som gör upp om medaljerna.

ANNONS

Senareläggandet av SM skjuter fram en stor del av brottarklubbens inkomster. Som tur är ska man inte ha gjort några förluster på att flytta tävlingen bara en månad före start.

– Hade vi hållit fast vid januari hade vi riskerat att få tävla utan publik och det hade kostat oss väldigt mycket. Dessutom hade risken funnits för ett stort bortfall med sjuka tävlande.

Finns risken att det får skjutas upp ytterligare?

– Vi hoppas att vi slipper göra det i alla fall. Tidigare har ju smittan gått ner när vädret blivit varmare i alla fall. Det var mycket som skulle vägas in: restriktionerna, den internationella tävlingskalendern och Arena Varbergs schema. Vi lyckades få en helg i maj då vi hoppas läget ska vara bättre än nu, säger Martin Peterson.

ANNONS

Trots pandemin och restriktionerna som minst sagt varit prövande för idrottsföreningarna så har Varbergs Bois lyckats med att inte tappa i antal medlemmar.

– Vi har fått träna ute och vara kreativa på andra sätt för att behålla folk. Jag tycker klubben är på uppmarsch igen, säger Martin Peterson.

Fler medaljkandidater från klubben

Ungefär 130-140 deltagare tror klubben att de ska kunna få ihop och det är de hemodlade talangerna som ska dra publiken.

– Som åskådare vill man ju se varbergare som brottas. Vi kom ju faktiskt tvåa på lag-SM så vi vill visa hemmapubliken hur många duktiga brottare vi faktiskt har i den här staden.

Varberg tog två brons på SM i fjol genom Oskar Johansson och André Isberg. Totalt hade man med fem brottare som alla slutade topp 5 i i sina viktklasser. Förhoppningsvis får man alla till start i maj och kanske några ytterligare.

– På herrsidan har vi flera som kommer underifrån och på damsidan har vi flera duktiga tjejer som är födda 2005. De blir alltså 17 i år vilket är då man får börja tävla i senior-SM. Men steget från junior till senior är stort så vi får se hur det blir.

Varbergs medaljhopp

André Isberg

Tävlar i 82-kilosklassen. Tog brons på SM i höstas trots att ha kommit tillbaka från en svår skada för två år sedan då han bröt flera kotor i nacken.

– André är en väldigt teknisk brottare. Han är ”kastvillig” som vi säger och vill avgöra varje match på poäng, säger Martin Peterson.

Oskar Johansson

Tävlar i 87-kilosklassen och har både ett SM-brons och ett silver på nordiska mästerskapen fräscht i bagaget.

– Oskar är både stark och smidig. Han har tagit stora steg de senaste ett och ett halvt åren och till och med vunnit en stor internationell tävling i Zagreb.

Linus Markusson

Kom fyra på SM ifjol och vann junior- SM 2018. Tävlar i 60-kilosklassen.

– Linus är en riktig krigare som kämpat sig tillbaka efter en korsbandsskada.

Felix Brink

Kom fyra på SM i fjol. Kan tävla i antingen 77 eller 82-kilosklassen.

– Felix tränar våra ungdomar men har börjat satsa på sitt eget tävlande mer och nu vill han ha en medalj. Han är en teknisk brottare med stort hjärta.

Olle Spetz

Tävlar i 77-kilosklassen. Vann JSM på hemmaplan 2019 och kom femma på senior-SM förra året.

– Han har stora lungor och är riktigt jobbig att möta. Motståndaren får aldrig vila, säger Martin Peterson.

ANNONS