Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lindsey Vonn tillsammans med sin idol Ingemar Stenmark efter sitt sista lopp i karriären.

Brons med guldsmak i Vonns sista tävling

Hon kraschade i höstas, slog upp en ny skada efter nyår och vurpade igen i super-G:n. Men Lindsey Vonn hade ett åk till i sig, trots den sargade kroppen – ett bronsåk i VM-störtloppet i Åre.

VM-störtloppet i Åre blev en berättelse om en fantastisk comeback för slovenskan Ilka Stuhec, som tog ett nytt VM-guld efter en knäskada som gjorde att hon missade OS i fjol.

Och om schweiziskan Corinne Suter, som aldrig ens varit på pallen i världscupen men nu har både ett VM-silver i störtlopp och ett VM-brons i super-G.

Men det blev förstås framför allt ett sista kapitel och ett sagoslut i Lindsey Vonns fantastiska karriär.

Aksel Lund Svindal avslutade sin karriär med ett VM-silver i störtloppet på lördagen. Dagen efter följde Vonn, nära vän och träningskompis till norrmannen, upp med ett VM-brons i sin sista tävling.

Medaljerna med

Efter en lång vandring förbi alla tv-kameror och ett långt avbrott för att fira i målfållen haltade hon med trötta steg in till sin sista presskonferens. Med sig på vandringen hade hon sina tio första mästerskapsmedaljer. Medaljceremonin för den elfte väntade först senare på kvällen.

- Jag tror att alla känner till min inställning. Den har varit anledningen till att jag har vunnit så mycket, men den har också varit anledningen till att jag kraschat så mycket, säger Vonn.

- Jag var väldigt nervös i dag, för jag ville absolut inte krascha i staketet som i tisdags.

Lindsey Vonn har 82 världscupsegrar, fyra segrar i den totala världscupen och slutar på totalt elva mästerskapsmedaljer. Att den sista blev bara ett brons gjorde inget.

- Nej, ärligt talat inte. Och det är svårt för mig att säga. Men min kropp låter mig inte göra det som jag behöver göra för att vinna tävlingar, säger Vonn.

- Det finns inte en växel till, så jag är väldigt glad och tacksam för ett brons.

Kram av Stenmark

Vonn gick ut med startnummer tre och tog ledningen i det nedkortade störtloppet. Hon vinkade länge till publiken i Åre och fick sedan en kram av Ingemar Stenmark, hennes idol som hon övertalade att komma till Åre för hennes sista lopp.

- Hon åkte jättebra, det var kul att hon fick avsluta så här. Hon har haft en bra karriär, men att komma tillbaka efter så många skador, det är imponerande, säger Stenmark.

Till slut blev Vonn passerad, men bara av två åkare. Ilka Stuhec, som försvarade sitt VM-guld från 2017, var 23 hundradelar snabbade än Corinne Suter och 49 hundradelar före Vonn.

Bästa svenska blev Lin Ivarsson på 24:e plats. Lisa Hörnblad kom 25:a, Ida Dannewitz 34:a och Helena Rapaport 35:a.

För Lindsey Vonn väntar nu ett liv som skidpensionär. Men det lär bli full fart på andra sätt framöver.

- Jag hade hoppats att Ingemar skulle vara här och jag hade hoppats på en pallplats, så det är bästa möjliga slutet, säger 34-åringen.

- Men i den riktiga världen är jag fortfarande ung. Så jag hittar nog på något.