Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carlos Arthur Nuzman. Arkivbild.
Carlos Arthur Nuzman. Arkivbild. Bild: Bruna Prado/AP/TT

Brasiliansk OS-höjdare dömd till 30 års fängelse

Carlos Arthur Nuzman, som i mer än 20 år ledde den brasilianska olympiska kommittén och var chef för Rio-OS organisation, har dömts till över 30 års fängelse för mutbrott.

Nuzman fälls för att ha köpt röster för att Rio de Janeiro skulle få de olympiska sommarspelen 2016 och dessutom ett antal punkter för korruption, penningtvätt och skattesmitning. Han ska enligt domen i Rio sitta 30 år, 11 månader och åtta dagar i fängelse.

Ytterligare tre personer, bland dem en före detta guvernör i Rio de Janeiro, Sergio Cabral, döms för korruption. Cabral, som redan sitter bakom galler, erkände redan 2018 att han betalat två miljoner dollar, motsvarande drygt 18 miljoner kronor, för att säkra Rio som värdstad för OS 2016.

Pengarna gick till senegalesen Lamine Diack, tidigare ordförande i Internationella friidrottsförbundet, som i fjol dömdes till två års fängelse för att ha sett till att dölja dopning av 23 ryska friidrottare inför OS i London 2012 och VM i Moskva 2013.

Även Diacks son, Papa Diack, ska ha tagit del av mutorna i utbyte mot att säkra afrikanska röster. Också sonen har tidigare anklagats för korruption, bland annat för att ha tagit emot betalningar för att få sin pappa att påverka valet av Tokyo som OS-arrangör.