Anna Laurell boxas mot australiern Naomi-Lee Fischer-Rasmussen i OS i London 2012.
Anna Laurell boxas mot australiern Naomi-Lee Fischer-Rasmussen i OS i London 2012.

Boxningsförbundet slängs ut ur OS

Den olympiska boxningen är nere för räkning, men helt knockad är den ännu inte. Klart är i alla fall att det internationella boxningsförbundet slängs ut ur den olympiska ringen.

ANNONS
|

Det har boxats i olympiska spel i över hundra år, och sporten kommer få sina mästare även under Tokyo-OS nästa år.

Men det internationella boxningsförbundet Aiba kommer då inte att få arrangera något kval till tävlingarna och heller inte närvara vid de olympiska spelen. Det fastslog Internationella olympiska kommittén, IOK, under onsdagen, rapporterar SVT Sport.

IOK kommer själva ta över ansvaret för OS-kvalet och själva tävlingarna i Tokyo, och sedan göra en utvärdering efter sommarspelen.

- I dag måste alla medlemmar i Aibas exekutiva kommitté förstå att vi måste gå samman och säga farväl till det gamla, säger Umar Kremlev, generalsekreterare i det ryska boxningsförbundet, enligt SVT.

ANNONS

Grunden i konflikten är att IOK inte är nöjd med hur Aiba styr sin verksamhet. Bland annat riktades hård kritik mot boxningsförbundet när man förra året valde uzbeken Grafur Rachimov till ny ordförande. Rachimov har, enligt USA:s finansdepartement, kopplingar till organiserad brottslighet.

Men Rachimov, som i mars tvingades avgå till följd av anklagelserna, är bara ett av flera bekymmer. Det har funnits misstankar mot läggmatcher i OS 2016, dopning och ekonomiska problem inom Aiba. Enligt en rapport från IOK har förbundet skulder på närmare 270 miljoner kronor.

- Alla som är skyldiga till att Aiba befinner sig i den här situationen måste erkänna, be om ursäkt till boxningsgemenskapen och lämna. Vi måste acceptera förändringar och börja om från början för att ta tillbaka boxningen till en hög nivå, säger Umar Kremlev.

TT

ANNONS