Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Boxningshandskar. Arkivbild.
Boxningshandskar. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Boxare utreds för nazisttatueringar

En titelmatch i Italien har skapat stora rubriker sedan en av boxarna haft nazistiska symboler tatuerade på sin kropp.
Nu utreds han av polis.
– Jag blev chockad, säger hans motståndare.

Den italienske boxaren Michele Broili utreds av såväl det italienska boxningsförbundet, FPI, som av polis efter söndagens italienska titelfajt i superfjädervikt mot Hassan Nourdine.

Matchen sändes på Gazzetta dello sport, Italiens största sporttidning, och tittare reagerade starkt. Broilis har nämligen flera nazistiska symboler tatuerade.

– Jag blev chockad när jag klev in i ringen och såg tatueringarna, säger motståndaren Nourdine till La Stampa enligt The Guardian.

"Inte normalt"

Nourdine hyllades i sociala medier efter att han besegrat Broili.

– Det är inte normalt enligt mig. Men jag kan inte förneka att segern är dubbelt värd när man slår någon med de tatueringarna.

Förutom tatueringarna, bland annat ett SS-märke, gjorde Broili även en fascistisk hälsning till sitt team före matchen.

FPI har efter uppståndelsen sagt att man kommer att ta upp frågan och eventuellt utesluta Broili, men flera kritiker har lyft frågan om varför detta inte gjorts efter någon av Broilis 16 tidigare proffsmatcher.

– FPI borde från första början insett att den här boxaren har sådana sympatier. Att uppmuntra till det är straffbart, säger Hassan Nourdine.

Polis utreder

Polis och åklagare utreder också om Broili, genom sina tatueringar och hälsningar, gjort sig skyldig till brott. I Italien är fascistiska och nazistiska symboler olagliga sedan 2017.

Broili själv har inte uttalat sig, men hans tränare säger till nyhetsbyrån Ansa att Broili är en seriös idrottare:

– Michele pratar bara om sport, och vill bara utöva sport. Michele är prototypen av en idrottare som går upp klockan fyra på morgonen för att träna.