Johan Helldén och hans BKF Falkenberg fick avbryta serien även det här året.
Johan Helldén och hans BKF Falkenberg fick avbryta serien även det här året. Bild: Håkan Johansson

Säsongen som försvann: BKF Falkenberg

Förra säsongen hade BKF Falkenberg häng på SM-slutspel när serien bröts – och årets säsong hann knappt börja innan den var över. I stället har de spelat på skoj.
– Vi har haft det mer som ett sällskapsspel, säger spelaren Johan Helldén.

ANNONS
|

Fem matcher fick Falkenberg spela innan Elitserien bröts för andra säsongen i följd.

– Det är givetvis skittråkigt men det är inte så att vi inte respekterat det. Vi är inga avbetalda bowlare utan bara eldsjälar som älskar vår sport och råkar vara ganska bra på det, säger Johan Helldén.

Som ett sällskapsspel

Sedan det bröts har de inte fått ha lagträningar, men däremot har det hela tiden funnits möjlighet att spela i hallen.

– Alla har eget material så vissa går ner och kör övningar på frivillig tid. Det blir inte riktigt samma glöd, men vi är några som har försökt slå rekord och haft det mer som ett sällskapsspel. Då blir det en annan glädje. Det viktiga är att ha roligt så att inte sporten drabbas, menar Johan.

ANNONS

Har ni tappat några spelare?

– Inte vad vi har hört. Vi har en öppen dialog, men risken finns alltid. Folk har kommit ifrån det ett tag och då kanske livssituationen ser annorlunda ut.

Hur mycket har du hållit igång?

– Jag har spelat en-två gånger i veckan, men jag tränar inte utan underhåller bara min teknik.

Värre att avbryta

På ett sätt har Johan ändå välkomnat den inställda säsongen.

– I och med att jag även är ägare av hallen har det alltid varit bowling. Därför har jag tyckt det varit skönt att få vara lite ledig. Men jag tror det kommer bli sjukt kul när det väl går igång.

Vad tror du om nästa säsong?

– Jag vill framför allt att det inte ska brytas. Kör inte igång om det finns en risk, för det är mer knäckande att avbryta en serie. Där tror jag de andra håller med mig.

Hoppas få en nystart

Som ägare av hallen tror Johan Helldén att denna tunga period kan mynna ut i något bra.

– Nu har vi chans att få en nystart genom att rekrytera många nya unga och även vuxna. Vi försöker hitta nya koncept för att locka fler medlemmar och vi ska vara startredo när det släpper.

ANNONS

Man har redan kommit en bit på vägen då det bland annat planeras för att ha fria träna-på-dagar med tränare och material på plats.

– Det vi vill komma åt är att folk ska känna ”Aha vad roligt, detta har jag aldrig förstått mig på. Jag har bara trott att man tar i allt vad man kan och sen ska käglorna ner.” Vi vill helt enkelt att de ska förstå sig på sporten mer.

Läs mer: Del 1: Hann spela fem matcher: ”Tråkigt för idrotten”

Läs mer: Del 2: ”Många tappade snabbt engagemanget och ägnade sig åt andra saker”

ANNONS