Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Yrseln var en tumör – nu ser ”Tickan” framåt igen

Yrseln och huvudvärken visade sig vara en tumör i huvudet.
Nu vilar bordtennistränaren Ulf ”Tickan” Carlsson ut i hemmet i Halmstad efter en lång men lyckad operation.
– Mitt mål nu är att ta ännu bättre hand om mig och mina nära och kära, säger ”Tickan”.

Det är på dagen två veckor sedan som den förre förbundskaptenen i bordtennis och nuvarande HBTK-tränaren för andra gången inom loppet av sex år opererat bort en tumör.

– Jag skojade med någon om att jag hoppas att det är en tresetare vi spelar för då har jag vunnit med 2–0, skojar Ulf ”Tickan” Carlsson.

Han vilar ut i hemmet på Frennarp, humöret är positivt efter omständigheterna och krafterna börjar så smått återvända.

– Jag känner att jag sover bättre på nätterna och klarar av att ändå prata lite i telefon och titta mer och mer på tv utan att bli trött och få huvudvärk. Det känns som att det är på rätt väg, säger 59-åringen som bland annat vann VM-guld i dubbel som spelare.

Han berättar hur han de senaste åren känt att något inte riktigt stått rätt till. Ibland har han fått lock för öronen, lite yrsel från och till, hörseln har blivit sämre på ena sidan och han har fått huvudvärk utan att förstå varför.

När han gick och undersökte sig först gav det inga resultat, men efter en andra omgång och röntgen i höstas fick han ett samtal från sin läkare.

– De berättade att de hade hittat något. Det var lite dramatiskt några sekunder innan min läkare förklarat vad det var.

Röntgen visade en godartad tumör som satt i hörselgången bakom det högra örat.

–Det var viktigt att få reda på vad det var för något och att det var något som hade stört mig.

Tickan förlorade hörseln på ett öra

Ulf Carlsson åkte till Lund där läkarna först valde att följa tumörens utveckling för att se om den skulle börja växa. När en ny röntgen i början av året visade att tumören blev större ville läkarna göra ett ingrepp och ta bort den.

– Det var tungt. Mår man väldigt dåligt och har det jävligt jobbigt känner man kanske mer att man måste göra något åt det, men så var det inte. Jag fungerade helt normalt med lite små problem. Men de förklarade att ju större den blev desto allvarligare kunde det bli.

Under sommaren kunde Tickan ändå leva som normalt i väntan på operationen i Lund. Den tog drygt åtta timmar, men var lyckad.

– Jag har opererat mitt knä fem gånger och har aldrig känt någon oro inför dem, men nu var det mycket oro. Det var omtumlande både inför och efter operationen, men nu känner jag att det är sjukt vad snabbt man går från att ha varit helt sänkt till att vara så här pigg. Det är fantastiskt hur kroppen återställer sig, säger Tickan som är tacksam för hjälpen han har fått.

– Läkarna och kirurgerna som gör det här är fantastiska. Jag är enormt tacksam. De var också nöjda med operationen och det känns att man är lugnare och mer positiv nu.

En sak som inte gick att rädda var dock hörseln på det högra örat där tumören satt.

– Men jag märker nu att jag kanske hade tappat den redan innan operationen med tanke på att tumören växte för jag märker inte någon skillnad mot sista månaden.

Tickan längtar tillbaka till bordtennisen

Ulf ”Tickan” Carlsson är positiv. Han tänker redan framåt och längtar till att vara tillbaka i bordtennishallen och få jobba som vanligt igen.

– Det ser jag framför mig och jag har inte fått några indikationer på att det inte skulle vara så.

När det blir är en annan fråga.

– Jag är rätt pigg nu när vi pratar, men jag har inte rört mig något eller haft någon stress utan bara vilat och rehabat. Jag får försöka hitta rätt där så man inte tar sig vatten över huvudet och får bakslag. Men det går åt rätt håll.

Under sjukdomsperioden har stödet varit stort och ”Tickan” är väldigt tacksam för alla peppande meddelanden som han har fått.

Han har också haft tid att reflektera.

– Man har fått många tankeställare. Kanske att det kan föra något gott med sig och att man kan bli en bättre människa framöver. Mitt mål nu är att ta ännu bättre hand om mig och mina nära och kära framöver.

Läs mer om bordtennis här

Fler lokala sportnyheter hittar du här