Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Framgångsrik duo. Nyblivne europamästaren i singel, tyske Dimitrij Ovtcharov, lägger upp taktiken med tränaren Jörgen Persson inför World Cup i Halmstad.

Jörgen Persson hjälper nybliven europamästare

Nyblivne europamästaren Dimitrij Ovtcharov, 27, anlitade i vintras Jörgen Persson som ny tränare för att ta upp kampen med kineserna. Nu har tysken chansen att visa att han börjar närma sig den absoluta världstoppen via en bra insats i World Cup i Halmstad i helgen.

Sent i tisdags kväll var Jörgen Persson och hämtade Ovtcharov på Kastrup och i går körde duon ett eftermiddagspass tillsammans i arenahallen.

Halmstadsonen har nu i drygt tio månader tränat sin adept i Düsseldorf och varit med på tävlingar världen över, men när Ovtcharov för knappt två veckor sedan vann EM-finalen i singel i Jekaterinburg var Jörgen inte på plats.

– För det mesta är det den tyska landslagsledningen med Jörg Rosskopf i spetsen som har hand om ”Dima” under matcherna medan jag får sitta på läktaren. Jag har bara coachat honom vid några få tillfällen, säger Persson.

Tysken har som mål att bli världsetta och för att nå så långt har han värvat Jörgen till tränarstaben.

– Dimitrij behövde ett nytänkande och eftersom jag slog kineser under min aktiva karriär ville han lära sig av mig. Jag har lite idéer och kan tillföra andra vinklar – det är det som han är ute efter, konstaterar Persson.

Ovtcharov nickar instämmande:

– Jörgen är viktig för mig. Han är lugn och rak – och bra som lärare. Vi har ändrat en del grejer i mitt spel och jag känner hur jag utvecklas mer och mer, säger han.

Under 2015 har tysken bland annat vunnit European Games i Baku och så sent som förförra helgen tog han EM-guld i Ryssland efter en klar finalseger mot portugisen Marcos Freitas. Han blev då så glad att han slängde av sig matchtröjan och firade med publiken i hallen.

Då var han ändå osäker på formen inför mästerskapet.

– Ja, jag har haft problem med ryggen sedan jag var i Kina i somras och visste inte riktigt var jag stod, men jag förberedde mig på ett bra sätt och det gav resultat.

Nu är världsfemman sugen på en ny bra tävling när 20 av de bästa spelarna i världen gör upp om titeln i World Cup i Halmstad arena under fredag, lördag och söndag.

– Jag var jättenära final för två år sedan då jag hade 3–2 i set och 6–4-ledning i sjätte men förlorade. Nu hoppas jag att jag ska ha fått självförtroende efter EM-vinsten och är här med stora ambitioner.

Men ska han gå hela vägen så måste han ta sig förbi den kinesiska muren. Världsettan Ma Long, som vann World Cup 2012 i Liverpool, och 18-åriga underbarnet Fan Zhendong blir svåra – för att inte säga näst omöjliga – att slå.

Faktum är att Kina mer eller mindre prenumererat på WC-guldet sedan 2006. På de nio senaste försöken är det bara vitryssen Vladimir Samsonov som lyckats vinna och det gjorde han 2009.

– Kineserna har precis som jag spelat mycket den senaste tiden, men har betydligt längre att resa än vad jag har haft och det kanske kan spela in, säger Ovtcharov.

Persson tror på sin elev.

– Jag hoppas att han kan utmana kineserna för han har kraften och powern i spelet. Dessutom har han ju slagit en av de bästa – Zhang Jike.

Svensken har kontrakt över OS i Rio de Janeiro till sommaren och därefter bestäms det om Jörgen ska fortsätta som tränare för Ovtcharov.

Läs mer om bordtennis här

Fler lokala sportnyheter hittar du här