Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Europatopp. Pär Gerell och Kristian Karlsson lirar i årets Europa Top 16.

Gerell ställs mot eliten

Det är några år sedan som Sverige senast var representerat i Europa Top 16, men när tävlingen startar på fredagen i Baku finns två blågula spelare med – Halmstad BTK:s Kristian Karlsson och Pär Gerell.

– Det har varit tufft att bara få en svensk kvalificerad, därför känns det fantastiskt roligt att det nu är två, säger Ulf ”Tickan” Carlsson, svensk förbundskapten.

Förr hette tävlingen Europa Top 12, men har ändrat formatet och utökats till 16 spelare, därav det nya namnet.

Förr mötte alla varandra, men numera är det gruppspel som gäller. Ettan och tvåan i de fyra grupperna tar sig vidare till kvartsfinal.

– Både Kristian och Pär har kört på bra men det är ett tag sedan de spelade en internationell tävling så det ska bli spännande att se vad de kan göra, säger ”Tickan”, som själv spelat Top 12 vid ett flertal tillfällen.

– Det tar 3-4 tävlingar innan man får till det. Sista dagen kändes det som om man gick in väggen, men jag fick ordning på det så småningom och blev som bästa fyra.

Senast Sverige hade två spelare eller fler i tävlingen var 2004 då en viss Jörgen Persson hade kvalat in tillsammans med Jan-Owe Waldner och Peter Karlsson. Senaste svenska segern kom så långt tillbaka som 1996 då Waldner vann.

J-O är för övrigt den svensk som vunnit flest gånger, sju segrar på 18 starter, medan Jörgen Persson har en seger på 17 starter. Stellan Bengtsson vann två gånger på tolv starter.

Någon svensk triumf är nog att hoppas på för mycket den här gången även om Karlsson och Gerell kan prestera på hög nivå, men med hela Europaeliten på plats (förutom Timo Boll som är ryggskadad) skulle bara en kvartsfinalplats vara en fjäder i hatten.

Toppseedade i Azerbajdzjan är världssexan Dimitrij Ovtcharov, Tyskland, och portugisen Marcos Freitas, (Karlssons klubbkompis i franska topplaget Pontoise) som vann Top 16 i Lausanne förra året.

Kristian är seedad som nummer 13 och Gerell som 15.

– Det är såklart bra av killarna att bara kvala in, men vi har snackat mycket om att de inte bara ska vara nöjda med att ha tagit sig dit utan är där för att prestera.

Läs mer om bordtennis här

Fler lokala sportnyheter hittar du här