Fabian Åkerström och de andra elitseriespelarna i Halmstad BTK får vänja sig vid ”Golden Point” och en, vid behov, direkt avgörande dubbelmatch i Pingisligan under nästa säsong. Men de ännu mer genomgripande förändringarna av ligorna som förbundet föreslog gick inte igenom.
Fabian Åkerström och de andra elitseriespelarna i Halmstad BTK får vänja sig vid ”Golden Point” och en, vid behov, direkt avgörande dubbelmatch i Pingisligan under nästa säsong. Men de ännu mer genomgripande förändringarna av ligorna som förbundet föreslog gick inte igenom. Bild: Roger Larsson/arkiv

Förbundet backar efter kritiken – så blir nya ligan

Klubbarna gav Svenska Bordtennisförbundet bakläxa. Pingisligorna för herrar och damer görs om inför nästa säsong – men inte så radikalt som förbundet ville.
– Vi kanske var väl offensiva i våra förslag, säger Halmstadbaserade sportchefen Mikael Andersson.

ANNONS
|

Vi berättade om Svenska Bordtennisförbundets planer på att modernisera Pingisligan före jul.

Mest uppseendeväckande var två förslag: 1) att förändra poängräkningen efter asiatisk modell så att antalet vunna set totalt och inte antalet vunna delmatcher skulle ge slutresultatet i lagmatcherna samt 2) att utöka lagen från tre till fyra spelare.

LÄS MER:Nytt ligaförslag kritiseras - Lindskog skeptisk

Kritiken kom direkt från bland annat Halmstad BTK:s tränare och sportchef Ulf ”Tickan” Carlsson, som framför allt oroade sig för de ekonomiska konsekvenserna av större spelartrupper.

Nu har förbundet, efter en remissrunda hos klubbarna, tagit flera steg tillbaka. Men en del nyheter blir det. Bland annat införs en ”Golden Point” för att avgörande set som står 10–10 och en lagmatch som är oavgjord efter de ordinarie singelmatcherna ska inte länge avgöras med tiebreak-set utan i en dubbelmatch.

ANNONS

Hur ser du på att ni tvingades backa jämfört med ursprungsförslaget?

– Vi gick ut i en väldigt offensiv diskussion och vi svepte över damligan och herrligan samtidigt. Man får skilja lite på förutsättningarna som klubbarna har och då blev det lite för komplicerade diskussioner att genomföra detta direkt. Det får vi ju ta till oss, svarar Mikael Andersson.

– Men på sikt är vi absolut bestämda och vi vill också kanske gå till fyra spelare i lagen för att främja svensk pingis utveckling. Och det kommer att bli ännu mer viktigt nu, när man inte vet hur det internationella spelet kommer att se ut.

Fabian Åkerström, spelare i Halmstad BTK, gillar nyheterna.

– Det kan vara spännande med lite ändringar. ”Golden Point” kommer att bli en väldigt viktig poäng, men det kan vara en jättebra grej att testa. Dubbel var det länge sedan vi hade i Pingisligan, men det blir lite fördel för dem – som vi – som har en träningsgrupp som tränar ihop för då kan man träna upp ett dubbelpar. Det går lite mot att många lag hyr in spelare bara till matcherna och det blir inte samma lagkänsla då, anser han.

Samtidigt startas Sweden Tour, en ny grand prix-serie med 150 000 kronor i prispengar där Halmstad Masters är en av fem deltävlingar, samt Ligacupen för de bästa lagen i serien.

ANNONS

I cupen kommer för övrigt systemet där antalet vunna set avgör lagmatcherna att testas.

Fakta: Nyheterna i Pingisligan 2020/21

• Om ett set står 10–10 införs en ”Golden Point” så att den spelare som tar nästa poäng vinner setet. Det krävs inte längre två poängs marginal för att vinna.

• Om lagmatchen slutar lika efter de ordinarie singlarna skrotas tiebreak-seten. I stället införs en avgörande dubbel i bäst av tre set.

• I damligan stryks den nionde singeln och den ordinarie dubbeln för att få kortare matcher.

ANNONS