Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Senaste guldet. Fredrik Håkansson, Ulf ”Tickan” Carlsson, förbundskapten, och Jörgten Persson var Halmstadtrion som var med och tog VM-guld i lag 2000. Det var senaste gången Kinan fick stryk i VM-sammanhang.

Bragden i Malaysia

Kina har dominerat världspingisen i många år. Senaste gången giganten i öst förlorade i lag-VM-sammanhang var 2000. Då tog Sverige överraskande guldet i Kuala Lumpur – där VM avgörs 2016.

Svensk bordtennis hade en guldålder under 80- och -90-talet och vart än J-O Waldner, Jörgen Persson och alla andra stjärnor spelade så blev det EM- och VM-titlar på löpande band.

Men när världen tog klivet över millennieskiftet var kineserna tillbaka på tronen.

Därför var det inte många som gav det åldersstigna svenska laget – Waldner, Persson, Peter Karlsson och Fredrik Håkansson – någon chans i lag-VM 2000 i Kuala Lumpur.

Kina kom till Malaysia med två raka VM-segrar och svenskarna hade på senare tid haft väldigt svårt med att slå de nya, skickliga asiaterna.

Waldner hade till exempel aldrig besegrat världsmästaren Liu Guoliang, och Persson hade aldrig vunnit mot Kong Linghui.

– Vi var gamla redan då och ingen trodde på oss, men vi förberedde oss på ett bra sätt. Jag stod över Top12 den gången och sedan åkte vi till Malaysia i god tid, minns Jörgen Persson.

– Vi spelade mycket fotbollstennis och gjorde någon grej i ett köpcentrum inför mästerskapen. Det var rätt avslappnat i truppen, fortsätter han.

Men det var lite trassligt fram mot finalen. Blågult krånglade sig ur problem i gruppspelet mot Holland och på vägen till kvartsfinalen mot Tyskland fastnade hela laget med spelarbussen i en kö.

– Det var någon olycka som stoppade upp trafiken och vi kom till arenan först en halvtimme innan matchen mot tyskarna skulle börja. Jag kommer ihåg att vi fick ta ut laget i bussen och att vi spelare kände oss rätt lugna medan ”Tickan” var lite stressad, säger Jörgen.

– Det var ju jag som var ansvarig och skulle lösa problemen. Jag började fundera på om vi skulle behöva hyra en helikopter för att hinna fram, ler ”Tickan”.

Det behövde han inte – och spelarna verkade ha skött laddningen på rätt sätt för tyskarna kördes över med 3–0.

Det blev tuffare i semifinalen mot Italien, men 3–1 innebar en ny final för Persson & Co och väl där fick Sverige en smakstart.

Waldner slog världsmästaren Liu Guoliang och Persson besegrade Kong Linghui – och så ledde Sverige med 2–0.

Peter Karlsson missade sedan sin chans att avgöra, och sedan var det J-O:s tur.

Före matchen sökte han upp Jörgen Persson.

– Jag vet inte om han kände på sig att han skulle förlora, men han sa till mig att jag skulle vara beredd, säger Jörgen.

Det blev 2–2 och därmed hängde allt på Halmstad-Persson i den femte och helt avgörande matchen.

– Jag hade mött Liu Guoliang 1999 och fick stryk på VM i Eindhoven – helt chanslös.

Men nu blev det en helt annan match. Persson plockade fram all rutin från tidigare mästerskap och lyckades vinna efter ett knallhårt skiljeset.

Slutvinjetten är klassisk svensk idrottshistoria när Jörgen firade segern med att lägga sig ner på rygg och sprattla med benen upp mot taket.

– Kina var dunderfavoriter och vi slog ur underläge. Det var en fantastisk upplevelse att vi kunde vinna, säger ”Tickan”

– Jag kommer ihåg att J-O sa att han innerst inne inte trodde att det var möjligt att besegra kineserna.

När nu lag-VM avgör i Kuala Lumpur är Kina än en gång jättefavorit.

– Det måste komma fram ett lag med flera spelare på hög nivå för att bryta den kinesiska dominansen. Tyskarna har haft verktygen, men inte klarat det sista lilla steget. Vi får hoppas att Sverige får fram en grupp som lyckas i framtiden.

Läs mer om bordtennis här

Fler lokala sportnyheter hittar du här