Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Calle Johansson och hans FFF har inte fått marginalerna på sin sida speciellt ofta i år.  Bild: SIMON HASTEGÅRD
Calle Johansson och hans FFF har inte fått marginalerna på sin sida speciellt ofta i år. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Simon Carlsson: Bonuspoängen måste trilla in snart, annars är det Superettan

Många sena mål och tveksamma domslut. Marginalerna är ofta emot som bottenlag. Men om bonuspoängen inte kommer snart så slutar det här garanterat i Superettan.

På presskonferensen efter matchen pratade Hasse Eklund om att Falkenbergs FF skapade tillräckligt med målchanser för att få med sig en poäng mot Sirius. Och ja, han hade en poäng i det. För även om FFF var underlägset på plan så tog man sig till flera stora lägen, vi kan nog säga att det var fem stycken riktigt bra lägen. Men bara ett mål.

Det känns konstigt att prata i de termerna efter en andra halvlek där FFF var totalt utspelat fram till tio minuter återstod. Under kvarten som föregick ledningsmålet var FFF knappt ovanför mittplan och Sirius kom i våg efter våg efter våg.

Ledningsmålet hade säkerligen kommit oavsett om Tobias Englund varit vid sidan eller ej, men självklart är det typiskt för ett bottenlag att något sådant händer. Å andra sidan, FFF spelade två minuter med en man mer i första halvlek när Hjalmar Ekdal fick behandling och då lånade Sirius inte ut bollen.

I slutändan handlar fotboll om att göra mål och att göra fler mål än motståndet. Och har man fem stora chanser i en tuff bortamatch så måste man ta vara på fler än en. Och man måste göra det när det betyder ett ledningsmål. För såväl Kalle Söderström som Nsima Peter och Edi Sylisufaj kunde gett FFF ledningen i inledningen av de båda halvlekarna.

Istället slutade det som så många gånger med en hedersam uddamålsförlust och frågan är när FFF ska ta sina bonuspoäng? Det är betydligt fler poäng som försvunnit på snöpliga sätt än poäng som tagits med lite medstuds. I slutändan kan det vara skillnaden på ett allsvenskt kontrakt eller spel i Superettan.

Vad har hänt med John Björkengren

Frågan är också vad som har hänt med John Björkengren? FFF:s nyckelspelare har nu varit bland de sämre på plan i flera matcher och om det ska bli fortsatt spel i Allsvenskan måste han steppa upp.

Passningarna går snett, tacklingarna missas och tajmingen är fel. Är det valet inför framtiden som gäckar Björkengren eller är formen bara dålig? Något måste i alla fall hända för så bred är inte FFF-truppen att man har råd med en svag John Björkengren hela hösten.

En varning i första halvlek gör dock att Björkengren är avstängd mot Hammarby på söndag och det tvingar Hasse Eklund att testa något annat. Kanske är Marcus Mathisen tillbaka då, annars vete tusan hur det centrala mittfältet formeras.

Läs mer: Betygen på FFF-spelarna

Läs mer: Tobias Englund förbannad efter armbågen i ansiktet