Varbergs Bois vill få ett slut på bekymren med fasta situationer

Varbergs Bois har problem med defensiva fasta situationer. Det hoppas laget få ordning på.
– Vi måste få stopp på det, säger manager Joakim Persson.

ANNONS
|

Tre insläppta mål Hammarby, Malmö FF, Djurgården, Elfsborg och ett mot Östersunds FK. Varbergs Bois har släppt in tretton mål efter sex omgångar och gemensamt för alla matcher, bortsett 0–0-premiären mot Mjällby, är att motståndarlagen nätat på fasta situationer.

– Vi har diskuterat det. Vi tar lite egna initiativ med ambitionen att hjälpa till. Då gör vi en del saker som vi inte riktigt ska göra. Men vi har också blivit hårt straffade. Det är samma killar som nickar undan bollar nu som förra året, säger manager Joakim Persson.

Han fortsätter:

– När man är inne i en sådan fas som vi är nu handlar det om att man ska lösa uppgiften nästa gång. Vi kanske släpper in ett mål på hörna mot Norrköping också, men då måste vi göra två.

ANNONS

Vid samma tidpunkt i fjol hade Varbergs Bois släppt in sex mål. Men då är då och nu är nu. Joakim Persson är inte särskilt orolig för att det har blivit mer än dubbelt så många baklängesmål efter sex omgångar 2021 jämfört med 2020.

– Flera av målen har tillkommit i ett skede av matcherna där vi har behövt öppna upp butiken, som senast mot Hammarby eller mot Elfsborg. Sett till spelmål är försvarsspelet bättre än någonsin. Men vi har en akilleshäl och det vet vi om. Vi måste få stopp på det.

Enligt statistiken har Persson en poäng i att Varbergs Bois blivit hårt straffat. Scoutingtjänsten Wyscout har tagit fram siffror på hur många mål varje lag i allsvenskan förväntas släppa in utifrån olika parametrar. Då borde de grönsvarta åkt på tio baklängesmål i stället för tretton.

Resultaten har inte riktigt gått Bois väg såhär långt. Samtidigt tycker Persson att det finns en hel del som varit positivt under de första sex omgångarna.

– Prestationerna är jag mäkta imponerad av, men de måste också leda till resultat. På lång sikt kommer resultaten att komma om vi fortsätter tro på det vi vill göra. Jag tycker truppen vi har tagit ut i morgon är klockren, men däremot vet jag inte hur vi ska formera oss.

ANNONS

Det är IFK Norrköping som står för motståndet på måndag. ”Peking” är tabelltvåa inför den sjunde omgången i allsvenskan.

– De har många individuellt duktiga spelare med har fart som kan både dribbla och gå på avslut från distans. Det blir ett prov för oss försvarsmässigt, men den utmaningen tar vi oss gärna an. Vi har två matcher kvar före uppehållet. I morgon (läs måndag) hoppas jag vi får till en superprestation, avslutar Bois-managern.

Skadeläget är ungefär detsamma i Varbergs Bois. Luke Le Roux är tillbaka från avstängning och Oliver Stanisic finns disponibel efter att ha missat mötet med Hammarby. I övrigt saknas Victor Karlsson, Daniel Krezic, Montader Madjed, Keanin Ayer och Viktor Dryselius.

Läs mer: Bois rasade ihop mot ”Bajen” efter bekymmer på fasta situationer

ANNONS