Varbergs Bois värvar meriterad svensk anfallare

2012 tränade Joakim Persson anfallaren Robin Simovic i Ängelholms FF. Nio år senare återförenas de i Varbergs Bois. 29-åringen har skrivit på ett ettårskontrakt.
– Jag tänkte att om jag ska spela för något lag nu så är det Jockes, säger nyförvärvet.

ANNONS
|

2012 gjorde Robin Simovic succé i Ängelholms FF med 17 mål på 27 matcher i superettan. Och då var det Joakim Persson som basade över den reslige anfallaren.

Det var många år sedan och mycket har hänt sedan dess.

Simovic skrev sedan på för Helsingborgs IF, var där i ett par säsonger och sedan gick flyttlasset till Japan, där han representerade Nagoya Grampus och Omiya Ardija. I fjol gick han till italienska Livorno. I Serie B-klubben var anfallaren kvar i ett halvår innan han avslutade året i norska Odds BK.

Nu är forwarden tillbaka i Sverige. Tillbaka i allsvenskan. Och tillbaka med Joakim Persson.

ANNONS

– Jag har spelat utomlands i fem år och nu när jag kom hem i januari ville jag bara pusta och ta någon veckas betänketid. När jag hade snackat ihop mig med familjen så tänkte jag att det hade varit skönt att spela i Allsvenskan 2021, säger Simovic, som är bosatt i Malmö.

Kamperade tillsammans i Ängelholm

Han fortsätter:

– Jag hade en bra tid med ”Jocke” Persson för ungefär tio år sedan. Jag tänkte att om jag ska spela för något lag nu så är det Jockes. För mig var det inga frågetecken, det var bara att kontakta Jocke. Då lös han upp som en sol.

Det var alltså du som kontaktade Persson?

– Ja. När jag hade beslutat mig för Sverige sa jag till min rådgivare att vi skulle till Jocke.

Vad var det som fungerade så bra med Joakim för ungefär tio år sedan?

– Det var mitt första år i eliten. Det fungerade bra. Jag gillade tänket, hur han är som tränare, hans filosofi och det han kräver av sina spelare. Det är något jag står bakom.

Har ni snackat frekvent genom åren?

– Nej. Det har varit någon gång då och då. Någon gång har jag gratulerat till framgångarna med Varbergs Bois och pratat om att återförenas. Det blev nu. Det var lägligt. Perfekt tajming.

ANNONS

Det finns rejäla skor att fylla för Simovic. Han ska kliva in i tomrummet efter fjolårets poängkung i allsvenskan, Astrit Selmani.

– Det är utmanande. Jag har alltid gjort mycket poäng när jag har spelat. Jag ska fortsätta med det i Varbergs Bois, säger nyförvärvet.

Simovic flyttade till Italien

2020 var ett märkligt år på alla sätt och vis. Inte minst för Simovic. Efter årsskiftet 2019/2020 lämnade han Japan för italienska Livorno. Då slog covid-19 till med full kraft och anfallaren hann bara göra några enstaka matcher för klubben. Efter en kort tid som kontraktslös blev det en höst i Norge. Nu är han i Varberg. Ett händelserikt år, minst sagt.

– Jag är inte den ende som haft ett knepigt år, så det är inget unikt fall. Jag lämnade Japan för att komma in på den europeiska marknaden. Det blev två matcher i Italien och därefter var det lockdown. Sedan avslutade jag i Norge. Det var ett knepigt år och det var därför jag tog en funderare nu. Då insåg jag att allsvenskan hade varit skönt.

Manager Joakim Persson är självklart nöjd över att återförenas med sin gamle adept.

– Det är en unik möjlighet för oss att få in en så pass kvalificerad anfallare. Nu får han ett år på sig att visa upp sina kvaliteter och sen kan han hamna utomlands igen.

ANNONS

Kontraktet är skrivet på ett år med option på ett år till. Men Persson är medveten om att Simovics ambition är att fortsätta karriären någon annanstans.

– Han är ganska stor i Japan och kan återvända dit, men skulle han göra det bra här så öppnar det kanske dörren till större ligor. Han är i en bra ålder och mitt i karriären.

Joakim Persson värvade Robin Simovic till Ängelholm 2012 och det blev succé med 17 gjorda mål och en flytt till Helsingborg.

– Jag har aldrig tränat någon och knappt spelat med någon som har bättre avslut än Robin. Att få in honom kommer betyda jättemycket för vår unga trupp. Han har kanske inte samma arbetskapacitet som Astrit (Selmani) men kvalitetsmässigt är han minst lika bra, säger Persson.

Läs mer: Adama Fofana om den inställda flytten

ANNONS