Varbergs Bois-talang får chansen att bli landslagsspelare

Emilia Elisson från Varbergs Bois ska träna extra när laget nu har sommaruppehåll. Hon han nämligen landslagschans.

ANNONS
|

Fotbollens utvecklingsläger i Halmstad stoppades av coronaviruset. I stället blir det två slimmade riksläger på Bosön i månadsskiftet juli–augusti. Nu är det klart vilka halländska talanger som får åka dit.

En är Emilia Eliasson, Varbergs Bois 15-åriga anfallstalang.

– Det känns jättecool. Jag fick ett mail från Svenska Fotbollförbundet som berättade att jag kommit med.

Emilia Elisson fick ögonen på sig i en U16-match där hon gjorde två mål i 2-1-vinsten.

Varbergs Bois är oslagbart

– Vi är oslagbara och har vunnit tio matcher i rad. Jag visste om att någon tittade. Nu ska jag träna hårt för att vara i bra form när lägret startar.

ANNONS

Hon spelar också i Varbergs A-lag i division 3.

– Det är kul att spela med lite äldre men jag får vara försiktig i närkamperna mot dem. Jag är ganska snabb och de är inte så snabba, skrattar Emilia.

Emma Silvandersson och Mats Altemyr, som är Svenska Fotbollförbundets verksamhetsansvariga för flickor respektive pojkar i Halland födda 2005, skickar sex tjejer och fem killar till Bosön.

Fyra av pojkarna kommer från Halmstads BK. Det är innermittfältarna Kazper Karlsson, Måns Andersson och Laurent Qitaku samt mittbacken Milanas Razinskas. De får sällskap av Leon Sollerman, forward från Tölö IF.

128 spelare kallade

På flicksidan är Lovisa Brogren, forward från BK Astrio, och Nellie Granstam, innermittfältare från HGH, uttagna tillsammans med Onsalatrion Lisa Fureh (mittfältare), Jenny Helgesson (back) och Agnes Grote (målvakt) samt då Varbergs Bois-anfallaren Emilia Elisson.

Totalt är 128 spelare från hela Sverige kallade (vilket kan jämföras med de över 700 spelare som skulle ha deltagit på Halmstadlägren). Varje distrikt har varit garanterade två flick- och två pojkplatser. I övrigt har platserna fördelats utifrån antalet licensierade spelare.

På plats på Bosön delas spelarna upp i olika lag.

– De kommer att bli åtta stycken lag där de är 16 spelare i varje, förklarar Emma Silvandersson.

ANNONS

De flesta av de samlingar som skulle ha varit i Halland under våren ställdes också in. I stället har de verksamhetsansvariga fått utgå från sina kontaktnät och tips i uttagningsprocessen och sedan åkt runt och tittat på spelarna i seriespel.

– Vi har försökt se dem i minst två stycken matcher i deras hemmamiljö, säger Emma Silvandersson.

Flicklägret är den 3–7 augusti. Efteråt tas de första trupperna till höstens 15-årslandslag ut.

LÄS MER:Nya planen: Slimmat riksläger ersätter inställda Halmstadlägren

ANNONS