Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Varbergs Bois Lars Karlsson ifrågasätter maxtaket på offentliga tillställningar

140 personer. Så många kan Varbergs Bois ta in om maxtaket för idrottsevenemang höjs till 500 personer. Men den allsvenska nykomlingens ordförande, Lars Karlsson, menar att myndigheterna för en skev debatt med konstiga proportioner.

I slutet av augusti presenterade regeringen ett förslag gällande lättnader för idrotts- och kulturevenemang med sittande publik. Inrikesminister Mikael Damberg ville inte ange en specifik siffra för det höjda taket, som för tillfället är 50 personer. Det är nu ute på remiss och väntas gälla från och med 1 oktober.

Förslag från regeringen på remiss

Den siffran som det pratats om som ska bli aktuell är 500 personer. Men så många skulle inte Varbergs Bois kunna ta in på Varberg Energi Arena med rådande restriktioner.

– Med nuvarande regelverk har vi kommit fram till att det skulle bli cirka 140 personer. Det blir två meters mellanrum i sidled och det blir sittplatser på varannan rad på huvudläktaren, säger Lars Karlsson, ordförande i Varbergs Bois och fortsätter:

– Vi kan tycka att 140 är bättre än noll. Det hjälper till viss del. Vi har inte diskuterat vem vi ska välja då. Vi vill avvakta till beslutet kommer. Då vi spelar den första hemmamatchen efter 1 oktober först den 18:e mot IFK Norrköping har vi gott om tid att fundera på det om det blir aktuellt

Varbergs Bois ordförande är tydlig att poängtera att han inte lägger sig i rekommendationerna att hålla avstånd. Det finns det experter som kan och det är de rekommendationer hela svenska folket ska rätta sig efter.

– Det är mer för att belysa att det är så stora och olika förutsättningar på varje arena. Det går inte att jämföra Varberg Energi Arena med Friends Arena, Ullevi eller Eleda Arena för att ta några exempel.

För det är egentligen inte för den allsvenska nykomlingen som skon klämmer. Enligt Lars Karlsson har flera myndigheter sagt nej till att ha mer än 500 personer på offentliga tillställningar, så som allsvenska fotbollsmatcher.

– Man får inte nonchalera eller negligera coronapendemin. Alla begriper att vi är i en allvarlig situation. Men man får hantera det därefter. Då kan jag tycka att en individuell prövning av varje arena vore rimligt. Det tycker jag och mina kollegor i SEF (Svensk Elitfotboll). SEF vill inte ha taket på 500 personer.

Konstiga proportioner enligt Varbergs Bois Lars Karlsson

Han använder AIK:s hemmaplan, Friends Arena, och jämför med Varbergs Bois Varberg Energi Arena för att belysa problematiken.

– Vi tar in ungefär 10% av Friends. Vi har bara sittplatser på vår huvudläktare (cirka 900 platser) medan Friends har sittplatser över hela arenan och kan ta in 50 000. Det borde vara samma regelverk på Friends med samma mellanrum som vi har. 500 på Friends. Det är den proportionen som låter konstig.

Han menar att de klubbar med större arenor i Allsvenskan skulle kunna hantera fler än 500 personer på ett smittsäkert sätt.

– Det känns som att de har fastnat i att det är en Stockholms-problematik. Det är polisen i Sthlm som säger att de inte klarar att hantera så stora folkmängder utanför arenorna. Samtidigt är det 30 000 personer som rör sig per dag i och runt Mall of Scandinavia som är granne till Friends. Men vi ska ta in 500 personer på Friends. Det har blivit en konstig debatt. De drar alla över en och samma kam. De gör det väldigt svårt för sig och det är inte riktigt realistiskt.

Det är tufft för de allsvenska klubbarna med stora ekonomiska tapp på grund av uteblivna publikintäkter. Samtidigt går Varbergs Bois och de andra allsvenska klubbarna i ovissa tider, i väntan på regeringens beslut.

– Skulle det bli 500, då får vi diskutera inom SEF hur vi ska gå vidare.

Läs mer: Albin Winbo förlänger kontraktet med Varbergs Bois

Läs mer om Varbergs Bois här

Lär mer om all lokalfotboll på Hallandsfotboll

Fler lokala sportnyheter hittar du här