Varbergs ordförande Lars Karlsson
Varbergs ordförande Lars Karlsson Bild: KRISTER ANDERSSON

Varbergs Bois anställer Corona-ansvarig

Varbergs Bois ser ut att förlora hela sin budgeterade vinst på 3,5 miljoner kronor på grund av Corona-viruset. Men förstärker med en person som ska se till att den allsvenska klubben följer de strikta Corona-reglerna.

ANNONS
|

Vi träffar Lars Karlsson, ordförande i Varbergs Bois, som är nykomling i Allsvenskan. Vi talar om läget i den halländska klubben.

- Just nu känns det bra. När vi fick beskedet i fredags att vi skulle börja spela var det en lättnad, en befrielse, säger han.

Varbergs Bois tar corona på allvar

Varbergs Bois tar reglerna, som gäller för elitklubbarna, på så stort allvar att de kommer att anställa en person med ansvar för att se till att klubben följer dem till punkt och pricka.

- Vi har precis tagit beslutet. Personen ska göra punktinsatser, som någon slags hälsoinspektör och se så att vi sköter oss, spritar bollar och koner, desinfekterar omklädningsrum och ser till att tvättningen sker på rätt sätt. Till exempel. Det är så många regler som ska efterlevas och vi är en liten organisation. Nu blir det bättre bevakning så protokollet från Svensk Elitfotboll följs.

ANNONS

Hur många procent anställningen ska vara och hur länge den ska upprätthållas är ännu inte klart. Och utgiften tas från "oförutsedda utgifter" i budgeten.

Helt ändrad budget

En budget som nu är förändrad. Klubben räknade med att gå 3,5 miljoner i vinst.

- Vi kommer förhoppningsvis nå ett nollresultat. Just nu kommer vi att tappa kring tre miljoner på publikintäkter och runt 900 000 på kioskintäkter. Men än så länge har vi inte tagit något beslut om årskorten.

Siffrorna kan bli bättre om spel inför publik tillåts. Sponsorintäkterna når ännu inte upp till de budgeterade 7,5 miljonerna.

- Vi ligger på sju just nu och är inte färdiga. En del företag är avvaktande men vår sponsorgrupp är i full gång.

Någon kris är det inte. Man hade kring tre miljoner i kassan när säsongen startade och klarar sig den närmsta framtiden.

- Vi ligger så lågt med publikintäkter i förhållande till omsättningen, tio procent. En del storklubbar ligger på 40 procent där och för dem är det värre. Och vår likviditet är bra.

Fått tillbaka drygt en miljon

Klubben har fått tillbaka cirka 1,5 miljoner på korttidspermitteringen. Utan dessa pengar hade man troligt behövt säga upp personal.

- Det är ingen fara med Bois framtid.

Någon diskussion med Varbergs kommun om hyresnedsättning har man inte haft.

ANNONS

- Vi var överens om ett avtal där de gick oss tillmötes och det har byggts om på arenan. Vi var nöjda med hur det landade ekonomiskt. Då skulle det kännas konstigt att komma några månader senare och be om en reducering av hyran. Det kanske vi gjort om vi verkligen var i ett jobbigt läge.

Men situationen Varbergs Bois och hela elitfotbollen befinner sig i är historisk.

- Detta kunde man ju aldrig se framför sig. Att spela inför tomma läktare och allt som hänt. Men vi är härdade och ger aldrig upp. Vi är vana vid att allt inte går på räls. Det gäller bara att göra det bästa av situationen.

Humöret blev sämre

Han medger att det funnit en del dippar i humöret och mörka tankar.

- Framförallt i början när man trodde att det kanske skulle bli uppskjutet en match eller två och några matcher utan publik. Men det bara fortsatte. Då blev humöret inte så bra.

Lars Karlsson har också slutat att följa de dagliga presskonferenserna från FHM slaviskt.

Hur ser du på framtiden?

- Med lite flyt kommer allt att öppna upp till hösten. Kanske en fas två med öppning för 500 åskådare på matcherna och sedan en hel arena. Jag är optimist men hälsan är det viktigaste. Man ska aldrig sätta det sportliga framför den. Det värsta som kan hända är att allt blossar upp igen och det stängs ner. Då försvinner tv-pengarna. Det klarar vi inte.

ANNONS
ANNONS