Tung förlust för Varbergs Bois mot Helsingsborgs IF

Det blev ingen revansch på ny seger för Bois under måndagskvällen. En svag insats ledde till en tung, och något otippad, förlust mot Helsingborgs IF på Varberg Energi arena.

|

Bois jagade revansch efter den svaga insatsen mot Falkenbergs FF, som för Varbergskillarnas del slutade i en blytung 0-2-förlust. Derbyt var den första förlusten efter en svit om tre raka matchsegrar.

Helsingborg å andra sidan klev in på planen med vinden i ryggen. En vinst och två kryss i de senaste tre matcherna, och desto mer att spela för tabellmässigt. Inledningsvis var Helsingborg också det mest spelförande laget, men det vände snabbt. Gustaf Norlin hittade krysset efter att Junes Barny slog in ett kort inkast. 1-0 till Bois var ett faktum efter 11 spelade minuter.

Bois-målet ledde till ett något obalanserat spel. Först när August Strömberg räddade Helsingborgs dittills farligaste målchans i mitten av första halvlek, samt returen som föddes ur den, fick matchen nytt syre. Efter många försök från båda lagen satte HIF, med fem minuter kvar till paus, till slut 1-1 efter att Alex Timossi Andersson hittade chansen till kvittering på en retur på stolpe ut.

Straff för HIF på tilläggstid

Sedan hände det grejer. Gideon Mensah drog till med en knuff i straffområdet och fick gult kort, straff till HIF på tilläggstid och resultattavlan ändrades till 1-2 sekunden innan halvtid. Strömberg hade inte en chans när Anthony van den Hurk drämde till bollen från straffpunkten.

– Vi har lite domslut mot oss som svänger över till HIF:s fördel. Vår första halvlek är ganska bra. I alla fall de första 30. Sedan växer de in i matchen, säger tränare Joakim Persson.

Matchen hade inte tagits dit Bois ville och det svidande halvtidsunderläget satte sina spår i början av andra halvlek. Ett stressat och frustrerat hemmalag jagade kvittering, gång på gång utan resultat. I stället fick gästerna ytterligare chanser att öka på sin ledning och stod för det mesta av bollinnehavet en bra bit in i andra halvan av matchen.

– Det blir någon form av desperationsfotboll i andra halvlek. Vi lyckas egentligen inte. Vi ställer inte till med några problem för dem. Vi gör det ganska enkelt för dem.

Dubbelbyte i jakten på kvittering

Drygt 60 minuter in i matchen gjorde Bois ett dubbelbyte för lite ny energi. Joakim Persson skickade ut Gideon Mensah och Tashreeq Matthews och hoppades i stället på att Keanin Ayer och Albert Ejupi skulle komma in och göra jobbet.

Men det hände inte så mycket. Keanin Ayer löpte på bra och ville mycket, men det nådde aldrig hela vägen fram. Efter 72 spelade minuter var det Helsingborg IF:s fåtal supportrar utanför arenan som hördes och känslorna på planen blossade upp allt mer.

– För att göra mål så måste man ha folk i boxen och vi hade vårt folk på kanterna. Det är mer hur man ska göra det. Vi måste ha mycket mer trafik och mycket mer löp i boxen när vi hamnar i sådana här lägen, säger Boistränaren.

1-3 genom ihåligt Boisförsvar

Och det blev inte så mycket med den där kvitteringen. Efter flera försök från Bois sida kunde Helsingborg i stället öka på ledningen ytterligare. Kaptenen Rasmus Jönsson fick en passning från Andreas Landgren som gick rätt igenom ett ihåligt Bois-försvar till 1-3.

Med ett trippelbyte gjorde Bois därefter ett desperat försök att komma tillbaka in i matchen. In med Erion Sadiku, Sebastian Nanasi och Albin Winbo, medan Robin Book, Luke Le Roux och Gustaf Norlin fick tacka för den här kvällen. Så också hela Boislaget.

– Slår man ut det på 93 minuter så tycker jag att Helsingborg vinner rättvist. Men vi kunde fått med oss mer om vi hade gjort två mål kanske. Ibland får man det med sig, ibland mot sig. Jag är mer besviken på att vi inte kunde ha en växel till i andra halvlek så vi hade ställt de på prov, säger Joakim Persson.

För vinden vände aldrig för Bois på Varberg Energi Arena. Med sig hem fick de en svidande 1-3-förlust mot bottenlaget Helsingborg.

– Det är tungt såklart. Det är jobbigt när man som lag inte ens kommer upp i en 90-procentig prestation, säger Hampus Zackrisson efter matchen.

Krönika: Ny svag insats av Varbergs Bois - förlorade med två bollar mot Helsingborg