Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varbergs Bois ordförande Lars Karlsson säger att man inte kommer skena iväg med lönerna i A-laget. Bild: KRISTER ANDERSSON
Varbergs Bois ordförande Lars Karlsson säger att man inte kommer skena iväg med lönerna i A-laget. Bild: KRISTER ANDERSSON

Snittlönen i Varbergs Bois har höjts - med en tusenlapp

Uppgraderingen från superettan till Allsvenskan märks även i plånböckerna hos spelarna i Varbergs Bois FC.
- Med våra mått mätt är skillnaden inte stor på så vis, men den har blivit dräglig, säger ordföranden Lars Karlsson.

Hallands Nyheter har återigen granskat lönerna i Varbergs Bois FC. Eftersom det fortfarande är 2020 så har vi gått på Skatteverkets taxeringssiffror för 2019. Då spelade Bois fortfarande i superettan.

Men Lars Karlsson sticker inte under stol med om att lönerna höjts nuvarande år.

– Förra året var det ett snitt på 24 000 kronor per månad. Nu är det 25 000 och då ska man komma ihåg att vi har flera lärlingar i truppen, men de räknas ju de också, säger Lars Karlsson.

I truppen ingår ju både unga och äldre spelare. En del går fortfarande i skolan.

– Man får ju ta med dem också. Det blir rätt, men ändå fel gentemot dem som jobbar heltid.

Sebastian Möller toppar listan -igen

När HN gjorde granskningen förra gången så toppade Sebastian Möller lönelistan. Det gör han även i år. Som bekant lånades han ut till Ljungskile SK under andra halvan av säsongen.

Möller drog in över 800 000 kronor 2019.

– Vad blir det 70 000 kronor i månaden? Det betalar ju inte vi. Merparten får han förstås från något annat håll, säger Karlsson.

I Sebastians fall handlar det om en vd-position på företaget Walencia.

– Vi lägger oss inte i det. Ingen förbinder sig att spela för Bois på heltid. Däremot ska de infinna sig på träningar och matcher, säger Lars.

Lagets stora stjärna är skyttekungen Astrit Selmani. Han tjänade 240 000 kronor förra året. Då hade han även ett jobb vid sidan av fotbollen. Men det har blivit mer i lön i Allsvenskan.

– Ja, han får mer, men allihop har fått ett lönelyft, säger Lars Karlsson och fortsätter:

– Det är inga astronomiska löner våra killar har, men vi vill hålla det på en rimlig nivå så att de känner att de inte behöver bo hemma hos mamma och pappa.

– De blir inte miljonärer hos oss, men ”Jocke” (Persson) och ”Freddan” (Danielsson) utbildar dem så de kanske kan bli det.

Lars Karlsson understryker att man inte vill utnyttja någon spelare.

– Alla ska ha en okej lön, men vi ska aldrig komma upp på 92 000 kronor, som jag tror är snittlönen för en allsvensk spelare. Dit kommer vi inte. Att en, två eller tre spelare sen har vansinnigt mycket mer än de andra, nej då tror jag vi är på fel väg. Vi jobbar inte så.

I Bois jobbar man lite med mentaliteten ”vi mot världen”.

– Kollektivet är väldigt tajt om man jämför med andra allsvenska föreningar. Förutom Falkenberg och något lag till. Jag tror FFF ligger lite högre än oss, men vi är lägst. Vi tar in unga spelare som får chansen att visa vad de kan.

Karlsson tar Astrit Selmani som exempel.

– Det är klart att han inte skulle bli kvar hos oss, men det var i Varbergs Bois han fick chansen. Jag vet att han är tacksam för det, och det har varit bra för Bois med, en win-win-effekt.

Lars Karlsson är ordförande för en förening som inte för så länge sen befann sig i en djup kris.

– De som kommer hit ska veta att det är en stabil förening. Vi gör det inte bara för sparandets skull. Man vill inte hamna i en fruktansvärd situation där vi inte kan betala för att man spelat rysk roulette. Så gör man ju inte på andra arbetsplatser.

Tittar man på 2020 så har förstås covid-19-pandemin påverkat. Så även lönerna.

– I våras permitterade vi och gick ner i lön. Men det rörde sig om cirka en tusenlapp per spelare. Sen valde vi att inte permittera längre när spelet var igång sen igen.

Betalade Joakim Persson för fler än en roll

Joakim Perssons inkomst 2019 var 527 391 kronor. Från Bois sida betalade man honom för fler än en roll i föreningen.

– Han är avlönad som både tränare och sportchef, och hade den rollen förra året också. Sen tog vi in Martin Pringle i år för att avlasta Persson. Och Pringle har haft hög belastning. Det är därför vi kommer ta in ytterligare en Martin (Skogman).

LÄS MER: Så mycket tjänar spelarna i Varbergs Bois

Läs mer om Varbergs Bois här

Lär mer om all lokalfotboll på Hallandsfotboll

Fler lokala sportnyheter hittar du här