Simon Carlsson: Ett regelverk som gör alla till förlorare

Ibland gör man rätt, men det blir ändå fel i allas ögon. Domartrion på Påskbergsvallen följde reglerna och tillät inte Varbergs Bois fortsätta med elva man efter utvisningen. Men ett rätt som ändå blir fel gör bara alla till förlorare.

ANNONS
|

Jag fattar att man måste hålla sig till de regler som finns. En utvisning är en utvisning oavsett om det är träningsmatch, VM-final eller en stackars b-lagsmatch en söndag kväll.

Men sen finns det också något som heter sunt förnuft. Det handlade inte om någon grov utvisning för Samuel Monday. Det var två, helt korrekta, gula kort som gav honom en utvisning. Men om domartrion hade haft lite taktkänsla, kunde de inte diskret ha bett Joakim Persson att ta ut nyförvärvet istället.

Alla hade tjänat på elva mot elva. HBK-tränaren Magnus Haglund var snabbt framme hos Boisbänken och poängterade att för hans del fick de gärna ta in en ny spelare. "Vi kan ta in två", replikerade Joakim Persson kvickt.

ANNONS

Ingen fick testa vad de ville

Men snabbt kom beskedet från domarna att nej, det får ni inte. Istället står vi nu här, med en träningsmatch där inget av lagen fick chansen att testa vad de egentligen var ute efter. HBK fick en seger och Varbergs Bois fick åter ett kvitto på att de behärskar spel med tio man, men resten då? Som Joakim Persson sa: "Spel med en man mindre är kanske något man testar i slutet av säsongen på träning, inget man vill lägga kraft på nu"

Nej gör om och gör rätt. Om det inte handlar om grova förseelser, låt lagen spela färdigt matchen på sina premisser. Men jag gissar att eftersom matchen gick att spela på hos flera spelbolag så fanns väl ytterligare en aspekt att ta hänsyn till.

Det viktigaste hände utanför planen

Vad hann vi med att se då? Varbergs Bois vänstersida var riktigt vass, Gustav Norlin ser ut som årets kap i den halländska fotbollen. Däremot var det betydligt svajigare i mitten. Samuel Mondays kom fel under hela sin knappa halvlek, symptomatiskt nog fick han också två gula efter att ha kommit in fel.

Hans mittfältskollega Albert Ejupi, som fick spela match istället för repetition på Coopertestet, hade inte heller han sin bästa dag. På högerkanten kom Axel Pettersson aldrig in i spelet och Keanin Ayer behövde en halvlek på sig innan han trampade igång för fullt.

ANNONS

Men det viktigaste den här helgen var beskedet om ett nytt kontrakt för Astrit Seljmani. Anfallaren är, om möjligt, ännu viktigare den här säsongen. Just nu finns det ingen som kan ta hans plats och det är också ett problem. "Någonstans måste vi hitta ett alternativ till honom. Vi kan inte räkna med att han ska spela 30 matcher", sa Joakim Persson. Men frågan är om det alternativet finns i dagens trupp, jag är tveksam.

Läs mer: Astrit Seljmani firade kontraktet med att göra mål

Se alla höjdpunkter från Hallandsderbyt

ANNONS