Sebastian Möller.
Sebastian Möller. Bild: Krister Andersson

Sebastian Möller om beslutet att avsluta karriären

Han är bara 27 år. Trots det avslutade Sebastian Möller sin elitkarriär. Istället ska han fokusera på jobb och studier.

ANNONS
|

Sebastian Möller har spelat i klubbar som Halmstads BK, Gais och Ljungskile.

Inför den här säsongen hade han ett år kvar på sitt kontrakt med Varbergs Bois.

Men det blev ingen fortsättning i grönsvart.

Istället bröt han sitt avtal för att lägga skorna på hyllan. Två förklaringar bakom beslutet stavas studier och jobb.

– Det är inte så konstigt. Jag har kommit in på en utbildning i Stockholm. Sedan handlar det om jobbet och familjen. Jag ska bli pappa i sommar. Eftersom jag vill satsa på jobbet plus utbildningen så blev det fotbollen som fick stryka med, säger Möller.

Vid sidan om fotbollen har Möller drivit företaget Walencia samt arbetat med fastigheter. Och nu ska han gå en utbildning kring fastighetsvärdering och -förvaltning.

ANNONS

Hans definitiva besked är att elitkarriären är över. Om det blir en fortsättning på lägre nivå återstår att se. Men det kommer inte att ske 2021.

– Tanken är att det inte blir någon fotboll det här året. Jag vill ha ett år där jag vill känna frihet. Jag vill lägga mer energi på jobbet. Elitkarriären är ett avslutat kapitel. Så är det.

Den tidigare Bois-backen fortsätter:

– Som det känns nu kommer jag inte att spela mer, inte i någon lägre division heller. Men det vet man ju inte. Det kan vara så att det kittlar under fötterna. Som det ser ut nu blir det ett år med golf, tennis och flipperspel.

Du är bara 27 och ska fylla 28. Var det svårt att ta beslutet?

– Någonstans var det ganska enkelt. Men det är det ju inte heller. Man har hållit på med det här sedan man var fem år och varit i elitsvängen i tio år. Det är en identitet mer än en hobby. Just det var svårt att lämna.

– Än så länge känns det som rätt beslut. Det har varit hundra procent fokus på fotbollen och då har jobbet blivit lidande. I och med att jag ser en framtid med jobbet känns det motiverande att lägga all min kraft där.

ANNONS

Vad har du fått för reaktioner efter att du bröt kontraktet?

– Familj och vänner har varit stöttande. Sedan är det klubbar som har hört av sig och frågat om man är sugen. Men de har haft förståelse, säger Möller och fortsätter:

– Vissa av dem man har spelat tycker att man ska maximera karriären fullt ut. Men jag har upplevt väldigt mycket, framför allt under Bois-åren. Allt från kvalet till att gå upp i allsvenskan. Det är sådant många inte får uppleva under en hel karriär. Nöjd kanske man aldrig känner sig, men jag fick uppleva det jag ville.

Att lägga av vid 27 års ålder är ovanligt. Men under hela sin karriär tänkte Möller på vad han skulle ha för sig efter att ljuset slocknat.

– Det hade jag i huvudet hela tiden. Man trodde att man kunde bli utlandsproffs, tjäna pengar och leva på fotbollen när man var 20. Det är något jag saknar rent generellt i klubbar både i superettan och allsvenskan. Att man har en förberedelse för den dagen det tar slut.

En del får bekymmer efter karriären. Hur upplever man det som spelare? Är det något man pratar om i omklädningsrummen?

– Det är en väldigt liten grupp som pratar om det i sådana fall. Jag ska inte säga att man är naiv som fotbollsspelare, men nålsögat är så litet. Jag rekommenderar alla att göra någonting vid sidan av. Jag hade Jens Gustafsson som tränare i Halmstad och han var väldigt bra på det. Han rekommenderade alla att plugga vid sidan om. När jag ser på de som var i Halmstad då, så har de en utbildning nu. Sådant tycker jag att man ska värdesätta mer i fotboll, i alla fall i svenska klubbar. Det är inte många som blir ekonomiskt oberoende av att spela i allsvenskan eller superettan.

ANNONS

– Jag tycker det är viktigt att göra någonting, oavsett om det är att plugga eller jobba extra. Utan att förringa något eller någon så förstår jag inte varför man inte tar chansen när man kan.

Läs mer: Möller bryter med Varbergs Bois

Läs mer: Bois-mittfältare nära Serie A-klubb

Läs mer: Speedkula på väg till allsvensk storklubb

ANNONS