Jon Birkfeldt hoppas få jubla igen när säsongen drar igång.
Jon Birkfeldt hoppas få jubla igen när säsongen drar igång. Bild: Krister Andersson

Nye Varbergs Bois-kaptenen Jon Birkfeldt vill motbevisa kritikerna

En säsong, sedan blev Jon Birkfeldt lagkapten i Varbergs Bois. Ett Varbergs Bois som är tippat näst sist i allsvenskan.
– Det är inte första året som vi vill slå media på fingrarna, säger mittbacken.

ANNONS
|

Exemplen kan göras många på halvokända spelare som blommat ut i Varbergs Bois.

Astrit Selmani gjorde det, Gustaf Norlin likaså.

Nu är mittbacken Jon Birkfeldt är på god väg att göra samma sak. Han själv kunde inte föreställa sig spel i allsvenskan 2020.

– Om jag ska vara ärlig så trodde jag inte att jag skulle hamna i Allsvenskan, sa backen den 3 februari 2020.

24-åringen minns att han tänkte så. Klubbjakten efter superettan-uttåget med Frej hade ju knappast gått som på räls.

– Där och då var det lite jobbigt. Det var lite fram och tillbaka och jag hade ingen klubb på dryga tre månader. Då känns det lite mörkt och jag såg inte direkt något ljus i tunneln. Sedan fick man chansen och det var bara att ta den. Det tyckte jag att gjorde ganska bra, säger mittbacken.

ANNONS

Bra gick det.

Varbergs Bois höll sig kvar i allsvenskan och Jon Birkfeldt var en viktig pjäs i laget. Han var gjuten i elvan och startade i 25 av 30 matcher.

Till den här säsongen har 24-åringen fått ytterligare ett kvitto på att manager Joakim Perssons tror på honom..

Han har blivit utnämnd till lagkapten.

– Det var bara att tacka ja direkt. Det var ingen tvekan där. Jag har alltid varit väldigt verbal av mig och styrt och ställt när jag har spelat. Det är inget nytt i mitt ledarsätt, utan det är mer att man har bindeln runt armen. Även fast Astrit var kapten förra året så gjorde jag mitt redan då, säger Birkfeldt och fortsätter:

– Det är ett bevis på att man är omtyckt i laget, både hos spelarna, tränarna, ledarna och alla andra runtomkring. Jag är väldigt glad för egen del och jag tror att det kommer att bli bra.

Kommer du ha samma intensitet som Astrit Selmani?

– Vi spelar på olika positioner, men jag ska göra mitt bästa och mana på grabbarna. Jag ska göra allt jag kan för att vi ska vinna så mycket som möjligt.

Birkfeldt vill motbevisa kritikerna

I fjol var Varbergs Bois tippat att åka ur allsvenskan. Så blev det inte. De grönsvarta slutade på elfte plats.

ANNONS

Trots det spås Birkfeldt och hans lagkamrater få en svettig säsong. När journalistkårens gemensamma tips tillkännagavs på allsvenskans upptaktsträff var domen att Varbergs Bois skulle sluta näst sist.

Det förvånar inte Birkfeldt. Men han ser glaset som halvfullt i stället för halvtomt.

– Det är egentligen ingenting nytt. Det är en plats högre än förra året, så det är i alla fall någonting som är positivt. Det är lite samma sak som förra året. Vi har ingen press på oss utan det är bara för oss att gå ut och köra och tro på det vi gör, så kommer det att lösa sig det här året också.

Är det lätt att det blir tändvätska?

– Absolut. Det är inte första året som vi vill, och ska, slå media på fingrarna. Det är klart att man blir extra sugen på att motbevisa alla som inte tror på oss.

Pratar man någonting om det i omklädningsrummet?

– Nej. Vi vet om det. Det betyder ingenting. Det är 90 minuter gånger 30. Det är bara att gå ut och köra, och vi har en tränare som har väldigt bra ”gameplans” inför varje match. Så länge vi höll oss till dem förra året så visade vi att vi kan slå vilket lag som helst i den här serien.

ANNONS

En förklaring i att Bois är bottentippat finns nog i att fjolårets utropstecken Astrit Selmani och Gustaf Norlin gått vidare i sina karriärer. Det är de i och för sig inte ensamma om, för det har hänt ganska mycket i Varbergs Bois under vintern. Spelare har kommit och gått, men Birkfeldt bestått. Mittbacken är optimistisk.

– Förra året hade vi en viss Astrit Selmani, Gustaf Norlin och många andra därtill som var en stor bidragande faktor till att vi löste nytt kontrakt. Nu har vi fått in nya grabbar som är minst lika taggade och som har kvaliteter. Truppmässigt har vi en något vassare trupp med generellt bättre spelare. Men just Gustaf och Astrit... det är bra spelare. Det kan man inte ta ifrån dem och att de har lämnat kommer nog att märkas lite grand, säger Birkfeldt och fortsätter:

– Det är många nya, intressanta spelare i truppen. Vissa har verkligen visat framfötterna under försäsongen och det ser jättebra ut. Det är lite likadant som förra året. När vi gick in i premiären mot HIF så visste egentligen ingen vem Gustaf Norlin var. Efter säsongen gick han till en av Sveriges största klubbar. Att vi ska kunna göra det igen är absolut inte omöjligt.

ANNONS

På söndag drar den allsvenska säsongen igång för Varbergs Bois del. Fjolårssäsongens skrällag Mjällby, som slutade femma, står för motståndet på Strandvallen.

– Det är en tuff bortamatch. I båda mötena med dem förra året var det väldigt mycket kamp och fajting. Vi drog längsta strået i båda mötena och det hoppas jag att vi kan göra om.

Det låter inte som att du förväntar dig något skönspel?

– Det lär väl bli mer kamp, framför allt med tanke på hur planerna är just nu. Man behöver väl inte sitta och hoppas på tiki-taka. Det ska bli kul att det äntligen drar igång.

ANNONS