Kusinerna om arvet som hjälpt dem att bli vinnarskallar

I ungdomsåren brukade de jaga varandra i farmor och farfars trädgård. Numera hinner fotbollsspelaren Alexander Johansson knappt med när friidrottaren Tilde Johansson växlar upp på maxfart.
– Jag tror inte det är många som vet att vi är kusiner, säger hon.

ANNONS
|

Alexander Johansson är tillbaka i Varbergs Bois FC efter höstens lånesejour till norska Sandnes Ulf. Han minns det som igår när han lekte kurragömma och tafatt med sin fem år yngre kusin i trädgården hemma hos farmor Margareta och farfar Bernt.

– Det var där på gräsmattan där vi lekte. Jag småsprang väl och ville man så hann man ifatt henne. Men sen när hon blev äldre trillade polletten ner att ”fasen hon är ganska snabb ändå”, säger Alexander Johansson.

– Det kanske stämmer. Men till slut så ville han inte leka med oss, det var väl i tonårsåldern, säger Tilde och fortsätter:

ANNONS

– Det är ju på släktträffar och födelsedagar man ses. Senaste gångerna har det blivit mycket sportsnack, man har det gemensamt. Men jag tror inte vi sågs på min student, nej senast var långt innan coronan kom.

Vid exempelvis jul så brukar kusinerna Johansson ses.

– Ofta på förmiddagen hos farmor och farfar, sen på kvällen på mammas sida, säger ”Alex”.

Men 2020 blev det inte av. På grund av pandemin. Och Alexander är noga med den sociala biten. Oavsett om det gäller familj, vänner eller bara folk på stan.

– När man spelar fotboll vill man inte bli sjuk. Speciellt på försäsongen vill man inte komma efter. Corona nu, det hade inte varit någon jättehit att få, menar Alexander som har minst ett år kvar på sitt kontrakt med Varbergs Bois.

Hur ser då släktbandet ut mellan de båda profilerna? Jo, Tildes pappa Håkan är bror till Alexanders pappa Hans. Det finns även en tredje bror i sammanhanget, Roger som har två barn.

– Pappa har alltid varit tävlingsinriktad vilket gjort att jag blivit det. Jag vet att han var bra på pingis, men hur bra vet jag ärligt inte, och jag kan ju inte ljuga så det kommer i tidningen, säger Alexander och fortsätter:

ANNONS

– Han, Håkan och Roger tävlade i vad fan som helst! Det kunde gälla vem som kunde klättra högst i ett träd. Jag tror han fört över det på mig - och Håkan har förmodligen gjort det på Tilde också.

– Jag har ”det” från min mammas sida också. Hon (Elisabeth) är mest tävlingsinriktad i familjen faktiskt. Jag tror det är en kombo om jag ska vara ärlig, säger Tilde Johansson apropå gener och arv.

Gjorde 49 mål för Skrea IF

Att Tilde även var en talang i fotboll är allmänt känt. Det var i Skrea IF hon gjorde avtryck som tonåring.

– I division 4 gjorde jag 49 mål i serien och vann skytteligan. Året efter vann jag också, men det blev något färre mål.

Tilde kom till slut till ett vägskäl: friidrott eller fotboll?

– När jag var 15 år kom jag med i Hallandslaget men ”elitflicklägret” krockade med en stor friidrottstävling (Världsungdomsspelen). Det var året som jag hoppade 6,50, så när jag fyllt 16 så slutade jag helt med fotbollen.

En liten dos fotboll får hon dock fortfarande då hon följer systern Mollys framfart i det som före årsskiftet kallades Kopparbergs/Göteborgs verksamhet.

– Det året när Tilde gjorde så många mål då förstod man att hon var något utöver det vanliga. Men hon valde friidrotten och det gick ju bra det med, säger Alexander.

ANNONS

Medan Tilde alltid beskrivits som en talang har Alexander haft en krokigare väg till eliten. Han är en så kallad ”late bloomer”. I varken Vinbergs IF eller Stafsinge IF fick han ut det han ville i sitt spel. I Ullareds IK hände plötsligt något.

– Ali Kraym gav mig väldigt mycket självförtroende och tillit. Det var inga problem att jag tappade bollen. Han sa: ”testa en gång till”.

I Tvååker finslipade han sitt spel och i Bois blev det succé inledningsvis. Och Tilde hade koll på sin kusin.

– Hon har skrivit meddelanden till mig på Instagram efter flera matcher sen jag började i Bois. Både mot Malmö när jag gjorde mitt första allsvenska mål och efter matchen mot FFF. Det är skitkul. Vi har bra koll på varandra. Men det är nästan svårare att ha koll på Tilde än mig eftersom hon vinner massa saker hela tiden.

Blir du avundsjuk?

– Nej, för fasen. Jag vet hur mycket hon tränar och jobbar. Sådana önskar man bara framgång.

Alexander Johansson känner även stolthet.

– Så fort Tilde är med på Eurosport försöker jag kolla. Jag gillar friidrott överlag, sen blir det ännu roligare då ens kusin är med.

ANNONS

Tilde Johansson, som har sin första längdtävling inplanerad till 24 januari i Växjö och inne-SM en månad senare, har Jasmine Båtelson som sjukgymnast. Och hon hjälper även Bois.

– Det är många i Bois som tränat där i ofta i höst och då blir det att man pratar med alla. Och då kanske jag har nämnt att Alexander är min kusin, säger Tilde och fortsätter:

– Det kanske man inte får säga, men det kan ha blivit så att man kollat mer på Bois än FFF (2020).

Tildes syster Molly spelar som sagt fotboll och Alexanders lillasyster Isabella är gammal innebandymålvakt.

Hur skulle det gå om ni till exempel körde en femkamp?

– Det beror väl på vilka grenar. Friidrott hade nog blivit svårt, men en femkamp mot dem hade nog blivit väldigt hetsig. Mycket trashtalk. Det är otroligt mycket vinnarskalle på många, fastslår Alexander.

ANNONS