Jean Carlos de Brito klar för Varbergs Bois

En Bajen-brasse har hittat till Varberg. Hans namn är Jean Carlos de Brito och 25-åringen ska spela för Bois.
– Jag tror väldigt mycket på honom, säger manager Joakim Persson.

ANNONS
|

Varbergs Bois fortsätter att värva, rekrytera och förstärka.

Nu har klubben knutit till sig Jean Carlos de Brito, 25, från Hammarby. Kontraktet sträcker sig över tre år.

Vänsterbackens svenska och engelska är sisådär. När Varbergs Bois presenterar nyförvärvet sitter akademichef Martin Pringle, som var mångårigt proffs i portugisiska Benfica, med som tolk.

– Jag väljer Bois för att det är ett lugnt och tryggt ställe. Här har jag möjlighet att utvecklas ännu mer som fotbollsspelare. Jag har inte fått spela så mycket som jag hade hoppats på i Hammarby och får nu en möjlighet att vara kvar i Sverige, säger de Brito enligt Pringle.

ANNONS

Vänsterbacken kom till Sverige inför säsongen 2019. Då sågs han av många som ersättare till Neto Borges, som Hammarby sålde för en rapporterad övergångssumma på runt 20 miljoner till belgiska Genk.

Så blev det inte.

Brassebacken fick knapert med speltid och lånades ut till det som då var IK Frej. Varför fick han det aldrig att riktigt stämma i Hammarby?

– Det är ganska enkelt. De har ganska många alternativ i Hammarby, de har både större trupp och bättre spelare. Här har jag en möjlighet till att få speltid och växa som spelare. Det är viktigt att få spela. Om ett lag går bra så är det svårt. Efter två år i Hammarby kände jag ett behov att söka mig vidare, säger nyförvärvet.

Hur är självförtroendet?

– Mitt självförtroende? Det är bra, säger de Brito, som i höstas var utlånad till TPS, utan tvekan.

Manager Joakim Persson är nöjd och tycker att brassen är ett högklassigt tillskott.

– Jag ser honom som en flexibel spelare som kan spela vänsterback, vänster wingback, vänster innerback, balansspelare på mitten och även som en offensiv tia. Det är en väldigt allround spelare med bra storlek, fart och teknik. Han har fin spelförståelse, säger Persson och fortsätter:

ANNONS

– Jag tror att han kommer smälta in väldigt bra. För mig känns det som en jackpott att vi får möjlighet att hämta in en så kvalitativ spelare, som någonstans hamnade lite fel i Hammarby. Jag tror väldigt mycket på honom och jag tror att han kommer att tillföra Varbergs Bois extremt mycket redan det här året.

Och Persson vågar sig på att jämföra de Brito med en annan brasseback.

– Jag tycker att han påminner väldigt mycket om Maxwell, men så klart i sämre upplag, som spelade många år med Zlatan (i bland annat PSG och Ajax, reds. anm). Det är en väldigt komplett spelare. Jag kan inte se varför han skulle misslyckas i Varbergs Bois.

Hur ser du på den språkliga barriären?

– Han har ett fotbollsspråk som räcker långt. Hans engelska är brukbar, men den måste spetsas till. Min portugisiska räcker inte till. Min halvknackiga italienska gör att vi kan hitta vissa lösningar, men han måste bättra på sin engelska på sikt.

De Brito igen:

– Jag lär mer och mer engelska. Svenska pratar man egentligen bara i Sverige. Om jag ska iväg någon annanstans så är det bra att kunna prata engelska. Jag kommer att lära mig engelska, säger de Brito enligt Pringle.

ANNONS

De Brito har faktiskt besökt Varberg en gång tidigare - i en match där han hamnade i händelsernas centrum. Sommaren 2019 fick brassen, som då var i Frej, rött kort på sin nya hemmaarena efter att ha armbågat Daniel Krezic. Om det finns något ont blod mellan dem än i dag? Nej.

– (skratt) Det kommer inte att vara något bekymmer. Det som händer på planen händer på planen, säger backen.

Nyförvärvet hoppas få hit sin flickvän, som är kvar i Brasilien. Men han har faktiskt redan en vän på västkusten. De Brito är kompis med Falkenbergs FF:s Bajen-lån Kalle Björklund.

– Vi är väldigt goda vänner. Han kan spanska, så vi kommer garanterat att träffas.

ANNONS