Gustaf Norlin kan se tillbaka på en fin debutsäsong i allsvenskan och Varbergs Bois.
Gustaf Norlin kan se tillbaka på en fin debutsäsong i allsvenskan och Varbergs Bois. Bild: Krister Andersson

Gustaf Norlin vann HN:s plusliga

Han gick från Skövde AIK i division 1 till allsvenska Varbergs Bois. I sin nya klubb utvecklades Gustaf Norlin till en nyckelspelare - och vann HN:s plusliga.

ANNONS
|

– Det är kul att vinna någon form av poängliga, säger Gustaf Norlin med ett garv.

Jo, för över 30 omgångar var Gustaf Norlin den som skramlade ihop flest plus i HN:s betyg efter de allsvenska matcherna. Han tilldelades en pinne mer än Astrit Selmani, som medverkade i färre matcher.

– Vi gjorde en jäkligt bra säsong som lag i och med att vi ju inte skulle ta mer än tio poäng. Vi skulle vara slagpåse, men vi kommer nästan upp i 40 poäng. Jag har fått spela kontinuerligt, så jag är väldigt nöjd med förtroendet och den speltiden jag har fått, säger Norlin och fortsätter:

ANNONS

– Sedan är poäng viktigt. Det känns som jag har gjort ett par stycken, men det kunde blivit ett par till. Allt som allt får jag vara ganska nöjd med min första säsong i allsvenskan.

Nyförvärvet inför fjolårssäsongen landade till slut på fem mål och sju assist under sin debutsäsong i allsvenskan.

– Det är ok för en gubbe från en skitstad, säger Norlin med ett skratt.

Om man backar bandet var det inte självklart att Lidköpingssonen skulle spela i allsvenskan 2020. När Norlin satte sin signatur på kontraktet sommaren 2019 låg Varbergs Bois fortfarande i superettan. Visserligen var laget i ledning, men halva säsongen återstod att spela.

Han själv tvekade inte. Han var övertygad om att Bois skulle ta steget upp i svensk fotbolls finrum.

– Ja, fan! När jag skrev på ledde Bois med åtta poäng, men då var jag nära på att jinxa bort det. Då började det helt plötsligt gå sämre. Det är snyggt att bli syndabock utan att göra en enda minut, säger han och skrattar.

– Men jag tyckte att Bois spelade såpass bra även i de matcherna som det blev kryss och torsk i. Det kändes som att jag skrev på för en allsvensk klubb.

ANNONS

Var det naturligt att välja Bois där och då eller fanns det andra intressenter?

– Då fick man mest höra snack om att lag och föreningar hade varit och kollat på matcherna. Men Bois var snabba med att komma med något konkret. Det var bara kika i tabellen och få en uppfattning. Då var det inte så svårt att ta beslutet.

24-åringen anslöt från Skövde AIK för ungefär ett år sedan. Omgående fick han tränare Joakim Perssons förtroende. Han startade alla matcher i svenska cupen.

Fick längre startsträcka under våren

Den allsvenska starten skedde dock inte på utsatt datum. Coronapandemin lamslog hela samhället och premiären sköts upp till juni.

Tråkigt, men ingenting ont som för något gott med sig.

Norlin fick tid till att acklimatisera sig.

– För oss som var nya var det nästan bara en fördel, även om man var sugen på att köra igång så snabbt som möjligt. Vi fick såpass lång tid att anpassa oss, komma in i tempo, även om det var tråkigt med corona, ingen publik och hela den faderullan.

Norlin presenterade sig direkt i den grönsvarta tröjan.

15 juni 2020, premiär mot Helsingborg. Målskytt i 3–0-segern.

– Vi var ganska uträknade av de flesta stora mediedrakarna och sedan åkte vi dit och bara släppte på handbromsen. Vi vann med 3-0. Jag fick göra mål i min allsvenska debut. Sedan var det synd att det inte var någon publik på plats. Men det är nog det som var mest minnesvärt.

ANNONS

Under säsongen fick han också chansen att ställas mot Hammarby tre gånger. Speciella möten för en Bajen-supporter. Eller?

– Det har blivit lite av en grej. Det är inget inbitet. Nu när man representerar Bois är det klart att man hejar på Varbergs Bois. Men att möta Hammarby är så klart svinroligt med det trycket de har på matcherna och för att man har kikat på deras matcher. Men det är inget man tänker på när man är ute och spelar. Då lägger man fokus på att vinna matchen.

Vad sa du till Astrit Selmani när han blev klar för Hammarby?

– Stort grattis till nästa steg i karriären. Det är han värd och förhoppningsvis gör han en bra säsong i år igen, men inte i de matcherna han möter oss.

Norlin hoppade upp två steg i seriesystemet och det blev totalt 28 matcher, varav 23 från start, i allsvenskan. Kanske var det lite förvånande för en del att yttern fick så mycket speltid. Kanske även för Norlin själv.

– Jag har alltid haft självförtroende i att om jag påbörjar någonting så gör jag det helhjärtat. Då vill jag så klart spela. Jag har alltid haft den tron. Rent realistiskt visste man att det skulle bli tufft att ta en plats till en början. Några månader in kändes det som att man var med i det och sedan flöt det bara på.

ANNONS

Vad blev du bättre på under året?

– Det är en ganska bra fråga som är svår att sätta fingret på. Det känns som allt egentligen. Man har fått ett bredare register. Man har fått en bättre förståelse för vad som krävs för att vinna en fotbollsmatch, oavsett nivå.

Den löpstarke kantspringaren kommer också att stanna på Varberg Energi Arena. Efter säsongen skrev han på ett nytt avtal som sträcker sig över 2022.

– Bois visade att de har förtroende för mig och då var det bara att visa detsamma tillbaka. Det var inga konstigheter eller frågetecken.

Slutligen, vad tror du om nästa säsong?

– Det ska bli spännande. Vi har lite spelaromsättning, men det har resterande 15 lag i allsvenskan med. Man brukar säga det om nykomlingar att första året är lite av en smekmånad och sedan är andra året upp till att bevisa att man hör hemma i högsta serien. Nu är det lite upp till bevis.

Han fortsätter:

– Vi har fortfarande mentaliteten att det inte är någon som tänker att vi ska vara här. Vi har allt att vinna i år igen. Bara vi gasar och tror på det vi gör, så tror jag att det ska gå vägen i år också.

ANNONS

Boisspelarna som fick flest plus

1. Gustaf Norlin (71)

2. Astrit Selmani (70)

3. Jon Birkfeldt (66)

4. Albert Ejupi (62)

5. Adama Fofana (61)

6. Anton Liljenbäck (60)

7. Joakim Lindner (53)

8. Hampus Zackrisson (52)

9. Stojan Lukic (51)

10. Luke Le Roux (44)

ANNONS