Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Eliton Junior efter hjärtproblemen: ”Nu är jag 200 procent människa”

I höstas föll Eliton Junior ihop på planen. Nu har han en hjärtmätare inopererad, har precis avverkat en framstående försäsong och går in i den allsvenska säsongen som en av Varbergs Bois-spelarna med störst chans att explodera.
– Mätaren gör mig stark, det känns som att jag är 200 procent människa nu, säger 25-åringen.

Det var den 20:e september och Bois hade precis fått straff i U21-matchen mot Jönköping Södra. Filip Bohman lade bollen på straffpunkten, men hann inte skjuta förrän tumult uppstod. Några meter bakom hade Eliton Junior ramlat ihop.

Sju minuter senare kunde han resa sig upp, varpå han åkte i väg till sjukhuset och blev kvar där i ungefär ett dygn. Han ska ha fått ett kraftigt blodtrycksfall där pulsen var nere på 30, men han och läkarna har fortfarande svårt att sätta fingret på varför kroppen reagerade som den gjorde.

– De säger att det kan ha berott på corona, på hur jag åt och så vidare. De vet inte, men de la in den här, säger Eliton, lyfter på tröjan och visar en inopererad hjärtmätare vid sitt vänstra bröst.

Han förklarar att han allra helst inte vill prata om det som hände eftersom han oftast lyckas förtränga det så länge inte någon påminner honom. Han minns inget av situationen och hans hjärta mår bra nu.

– I början var det jobbigt, men nu tänker jag inte på det alls. Jag känner mig säkrare och starkare nu när jag har den här mätaren, det känns som att jag är 200 procent människa.

Gör uppoffringarna han inte gjorde innan

Det viktigaste är så klart att Eliton mår bra, men tesen håller även om man ska titta på hans sportsliga prestationer, som under försäsongen och cupen ofta varit som dubbelt så bra som under hans debutår i Bois.

– Jag har aldrig varit i bättre form än vad jag är nu. Jag har spelat bra, gjort fyra mål, presterat på olika positioner och har lagkamrater som passar mitt spel bättre. Vi är bättre på att hålla bollen inom laget i år, hävdar Eliton.

Utvecklingen handlar dock inte primärt om vad omgivningen har gjort, utan vilka lärdomar han själv har dragit från förra säsongen.

– Första året handlade om anpassning. Jag hade spelat fotboll på brasilianskt vis i 24 år och skulle plötsligt spela ”svensk fotboll” år 25 av mitt liv. Jag visste ingenting om fotbollen här och fick snabbt lära mig att den var mer fysisk, säger Eliton, som fått stor stöttning från ledarhåll.

– ”Jocke” (Joakim Persson) har varit på mig varje dag sedan jag kom hit och verkligen tryckt på att jag måste ändra min mentalitet utan boll. Han har haft helt rätt och nu tycker jag att jag har anpassat mig på ett bra sätt, samtidigt som jag behållit mina grundkvalitéer. Jag är en mycket bättre spelare nu, eftersom jag gör uppoffringarna jag kanske inte gjorde innan.

Extraknäcker som tolk: ”Borde få högre lön”

Ett kvitto på att Persson är nöjd med Elitons utveckling är det faktum att han fått bära kaptensbindeln vid ett par tillfällen under försäsongen.

– Vi har väl sju-åtta kaptener i laget, och jag är en av dem. Jag tror att tränaren tycker att jag är en bra förebild med tanke på att jag alltid ger allt på träningarna, men det handlar nog också om att jag kan engelska och är den ende i laget som kan kommunicera med alla.

Sedan Elitons intåg i truppen har den fyllts på med ytterligare två brassar, en portugis och en från Guinea-Bissau – samtliga med portugisiskan som modersmål.

– Jag är väl något av en ledare för den gruppen. Jag tar hand om dem, hjälper på och utanför planen, och måste översätta hela tiden. Herregud, jag borde få högre lön på grund av det, säger han, skrattar och lägger till:

– Men de hjälper mig också, framförallt är det kul att ha dem här rent socialt. Alla har verkligen varit jättesnälla mot mig sedan jag kom hit, men det är skillnad att kunna snacka sitt modersmål med någon. Jag är väldigt nöjd med livet just nu, det enda jag önskar är att det kommer fler brasilianska spelare hit.

Läs mer om Varbergs Bois här

Lär mer om all lokalfotboll på Hallandsfotboll

Fler lokala sportnyheter hittar du här