Joakim Lindners imitation av Edvard Munchs ”Skriet” får symbolisera Bois insats borta mot Kalmar. Bild: SUVAD MRKONJIC

Bois var nära men ändå långt borta mot Kalmar

När domaren blåste av matchen på Guldfågeln Arena stod det ”bara” 1-0 till hemmalaget på resultattavlan. Faktum är dock att Varbergs Bois var rätt långt ifrån att hota Kalmar FF.
– Vi vaskar kanske fram två halvchanser, säger tränaren Joakim Persson.

|

Bois hade stått för tre fina prestationer i rad och inledde på samma förtroendeingivande sätt borta mot Kalmar genom att ha ett oväntat stort bollinnehav. Pigge Filip Bohman, allsvensk debutant från start, höll på att löpa sig till ett friläge redan i den andra minuten innan han blev upphakad av en KFF-back. På den efterföljande frisparken hittade Tobias Carlssons känsliga fot en ganska ren Jon Birkfeldt-hjässa, men skarven hotade inte Ricardo nämnvärt.

– Vi har väl, om jag ska vara oerhört positiv, en okej inledning första sju-åtta minuter. Sedan blir vi ganska avklädda fotbollsmässigt, säger Joakim Persson.

I stället kom den tidiga utdelningen åt det andra hållet, och det var två tidigare boisare som låg bakom öppningsmålet. Nahom Girmai Netabay, i Bois 2018-2019, tunnlade Birkfeldt med ett inspel. KFF-kaptenen Oliver Berg var först på bollen och förpassade den vidare in mot mål. Där var återigen en Kalmar-spelare först, två gånger dessutom. Spelaren var Sebastian Nanasi, i Bois 2020, och på hans andra försök kunde han placera in ledningsmålet.

– Vår försvarsinsats där är inte den bästa. De ställer andra krav än andra lag, men vi kunde gjort det bättre. Dessutom var det väldigt tungt eftersom vi visste att första målet skulle bli väldigt viktigt med tanke på hur bra defensivt KFF är på hemmaplan, säger Persson.

Efter målet var det KFF för hela slanten. Nanasi och Berg fick ett 2-0-mål bortdömt för en knapp offside, Nanasi nickade tätt utanför på en halvdan retur från Fredrik Andersson och Simon Skrabb var bara någon centimeter från att stöta in David Kristjan Olafssons fina inspel.

Bois hade minst sagt svårt att etablera spel på offensiv planhalva och var egentligen närmast en kvittering när KFF-målvakten Ricardo Friedrich valde att iskallt släppa bollen mellan sina ben och vända kant med en passning på mållinjen.

– Den första halvleken är inte bra. Den andra var i alla fall anständig, säger Persson, som fick se laget skapa två hyfsade chanser inom loppet av en minut, den 51:e.

Först slog Anton Liljenbäck ett svepande inlägg som Robin Simovic tog ner på bröstet och fick till ett hyfsat avslut på, sedan avslutade Liljenbäck själv från distans. Vid båda tillfällena stod dock Ricardo för fina parader.

Där och då tänkte man kanske att Bois skulle hota Kalmar ordentligt under resten av matchen, men mer än en marginell spelmässig förbättring blev det inte och man lyckades egentligen inte vaska fram en enda vass kvitteringschans.

– Vi var inte nära ens en gång. Vi kommer till inläggslägen sju-åtta gånger och lyckas träffa den ende i Kalmar som är ”två meter lång” (Lars Saetra).

I stället var det Kalmar som då och då blixtrade till ordentligt. Netabay stod för matchens delikatess när han slog en helt magisk djupledsboll som friställde mittfältskollegan Carl Gustafsson, vars avslut gick tätt utanför Fredrik Anderssons bortre stolpe.

– Man får gräva för att hitta målchanser. Den bäste chansen skapade Kalmar själv när de spelade hem till målvakten och han missbedömde bollen, analyserar Persson.