Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

”Bois löser det”

Tidernas fotbollsmatch väntar på söndag. Tänk att det blir en ren seriefinal i Superettan mellan Varbergs Bois och Mjällby. Men det är mer dramatiskt än så. Två allsvenska platser finns i potten. Fyra lag slåss om dem. Ett av lagen kanske bara bli fyra och missar allt.

Vi har hört oss för bland gamla fotbollsprofiler som har spelat i grön tröja – eller bara har burit gröna sockor. Vi slängde ut tre frågor och lät dem diskutera kring det: 1) Hur tror du att det går för Bois? 2) Hur följer du laget? och 3) Vad betyder en plats i Allsvenskan för Varberg?

Först ut, mannen som bytte kust till ett så kallat hav med saltfattigt vatten.

Peter Grim, 61, Sköndal

Aktiv spelare i Bois A-lag 1974-84

– Jag tror nog att de grejar den poängen de behöver. Det kan bli en ”Tyskland-Argentina-match” där båda lagen var nöjda med en poäng .

– Jag följer ju laget, ja. Jag såg matchen mot Öis i somras. Då såg det ju sådär ut. Och så var jag ju på plats på Grimsta. Det var två lag som var egentligen båda var i behov att vinna. En av mina polare tränar ju BP.

– Det här är ju jäkligt häftigt. Från att ha varit tippade att komma sist. Jocke Persson har verkligen visat vad han kan, även om jag var tveksam förra året. Vilken resa. Det är något speciellt med den här Boisupplagan. De är bra lagdelar.

– Det hade betytt jävligt mycket för Varberg. De har ju aldrig varit högst upp i fotbollen. Det är ju en jäkla massa pengar som ramlar in. Kan de då sköta korten väl kan det bli ganska bra år framöver.

Jan Holmberg, 81, Båstad

Tränare för Bois 1983-84.

– Nej, jag är gammal nu. Men jag hoppas att det går bra för dem.

Dino Loukas, 42, skol- och fritidsledare, Varberg

Aktiv i Bois 1993-00.

– Jag har följt Bois så jäkla dåligt. Jag tycker inte att fotbollen är tillräckligt högkvalitativ. Det är lite tråkigt, men det är kul att det går bra. Men jag kommer kanske på söndag. Det är i så fall den första matchen i år.

– Räcker det med kryss eller? Jag tror fan i mej att det blir minst kryss. Kryss eller vinst.

– Det hade betytt mycket förhoppningsvis för alla de som är intresserade.

Paul Clippert, 68, Västra Frölunda

Fotbollsprofil från Träslövsläge, spelade även i Norvalla och Bois (1974).

– Jag inte varit på Vallen sedan de slog Gais med 7–1 (2017), men naturligtvis följer jag ju dem. Jag såg Liverpool på tv och hade Bois på paddan i söndags.

– Jag hoppas verkligen att Bois fixar det. Jag har gjort mål mot både Bois och Mjällby (med Norvalla). De hade ju de där Sven-Bertil Andersson och gänget.

– Helt otroligt och starkt gjort om Bois klarar det. Sen måste de nog försöka slussa in egna spelare. Då blir det ett helt annat intresse.

David Antonsson, 38, elektriker, Varberg

Spelade i A-laget 2007-12.

– Ja, för fan. Det gör jag. Tyvärr är jag inte där så ofta. Det har blivit två matcher i år, men jag följer dem på tv. 2011 var bland det roligaste man gjort och hela den resan med tvåan, ettan och Superettan. Det var hur kul som helst.

– Jag tror att de klarar det, självklart.

– Det här läget kanske aldrig kommer igen. Hur det går i Allsvenskan, det skiter vi i. Det finns de som säger att de inte har där att göra. Det hade bara varit kul att vara där.

Patrick Walker, fastighetsägare och egen coachfirma i Örebro

Tränare i Bois 1992-93. Spelade fyra A-lagsmatcher

– Jag följer inte laget så noga. Jag har väl bara sett en del snuttar på tv. Men det är roligt att fotbollen är tillbaka i Varberg.

Ann Christin Söder, 54, Varberg

Född boisare, men spelade 23 år i Gif.

– Varje match, både hemma och borta. Jag har missat två matcher hemma i år. Jag är född boisare även om jag spelade i Gif i 23 år. Jag tränade alltid i gröna sockor på Gifträningarna.

– Jag tror på vinst med 2–1.

Errol Flysjö, 69

Spelade i A-laget 1969-75

– Javisst, jag följer dem noga. Jag har sett alla matcher. De jag inte sett live har jag sett på tv.

– Jag tror att det går bra, för att jag vill att det ska gå bra.

– Frågan är vilken inställning kommunen har. Högre upp kan man inte komma – om det går bra på söndag.

Pär-Olof Ohlsson, 65, Helsingborg

Debuterade i seriematch för A-laget, 16 år, fyra månader och 16 dagar. I A-laget 1970-71. Sedan Örgryte, IFK Norrköping och Waterschei, Belgien

– Jag har följt dem varje år. Jag har sett nästan alla matcher på tv utom fyra, fem. Varberg är det bästa laget i serien, så det är fullt rättvist att de leder. Det enda som skulle hindra dem är att om spelarna blir jättenervösa. Det jag såg när de spelade mot BP var att de inte visade några nerver. De gick för seger.

– Jag är inte speciellt orolig utan ganska övertygad om att de klarar av det. Enda brasklappan kan väl vara så att en del spelarna kommer att darra. Men laget är så bra formerat och har bra balans och harmoni.

– Att gå upp i allsvenskan har många städer och småbyar gjort. Det kommer att bli tjo och tjim under vintern och våren, men allting beror på vad man gör åt situationen om man går upp. Vilka typer av värvningar gör man, vad lägger man pengarna på. Det gäller att vara smart när man går upp. Det som förvånar mig är att det inte har varit fullt på Påskbergsvallen under hösten. Fotbollen har en grundmurad kultur.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Läs mer om Varbergs Bois här

Lär mer om all lokalfotboll på Hallandsfotboll

Fler lokala sportnyheter hittar du här