IOK-delegaten Adam Pengilly, här på en bild som aktiv, har skickats hem från Sydkorea efter en händelse. Arkivbild.
IOK-delegaten Adam Pengilly, här på en bild som aktiv, har skickats hem från Sydkorea efter en händelse. Arkivbild.

"Blåmärken" efter bråk med IOK-ledamot

Britten Adam Pengilly, ledamot i den internationella olympiska kommittén, skickades hem från Pyeongchang efter ett gräl med en säkerhetsvakt i veckan. OS-arrangören bad att han inte skulle lämna landet.

ANNONS
|

Britten Adam Pengilly, tidigare OS-deltagare i skeleton, beordrades att lämna vinter-OS i torsdags efter händelsen som han senare bad om ursäkt för. Han lämnade Sydkorea kort därpå.

Nu säger en talesperson för Internationella olympiska kommittén (IOK) att arrangören för Pyeongchang-OS ville att IOK-delegaten skulle stanna kvar i Sydkorea efter grälet.

- Arrangören (POCOG) bad om att han inte skulle lämna landet, säger IOK:s talesperson Mark Adams och tillägger att Pengillys beteende har upprört sydkoreanerna men att de har accepterat ursäkten från IOK.

ANNONS

Finns övervakningsbilder

Tidigare har det inte varit känt vad som hänt på IOK-hotellet. Nu säger Adams:

- Det fanns blåmärken och rivmärken som nämndes i polisrapporten. Det var en diskussion (mellan POCOG och IOK) och de var överens om att det var lämpligt att han lämnade.

Enligt myndigheterna har händelsen fastnat på övervakningskamera, men bilderna har ännu inte offentliggjorts. Adams säger att han inte sett dem.

Försökte sticka

40-årige Pengilly har sagt att vakten ramlade när han försökte springa efter honom när han vägrade att stanna och visa sin ackreditering. Pengilly själv försökte springa iväg, har han sagt.

- Adam Pengilly håller med om att han agerat dåligt, att han svurit och att det var ett gräl, säger Adams.

Han ställdes snabbt inför IOK:s etiska kommitté och fick veta att han skulle skickas hem.

Han kan komma att mötas av ytterligare sanktioner från Internationella bob- och skeletonförbundet (IBSF). Även IBSF har bett arrangören om ursäkt.

ANNONS

Brittens åttaåriga IOK-mandat går ut den 25 februari.

TT-Reuters

ANNONS