Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stina Blackstenius under landslagets träning i Nice i lördags.

Blackstenius måltorka: "Klart man funderar"

Sverige körde över Thailand. Kvar på bänken satt Stina Blackstenius, som inför VM var det självklara valet som toppforward. Hennes senaste landslagsmål kom för mer än ett år sedan.

Blackstenius var en av målskyttarna när Sverige slog Kroatien med 4–0 i VM-kvalet den 7 juni förra året. Efter det har hon spelat tio raka landskamper utan att göra mål och när Sverige slog Thailand med 5–1 i fotbolls-VM fick hon inte ens chansen.

Anna Anvegård startade på topp, och när förbundskapten Peter Gerhardsson bytte central anfallare i slutet av matchen var det Mimmi Larsson som fick ersätta. Stina Blackstenius blev kvar på bänken.

- Jag försökte göra mig redo för att hoppa in, men så blev det inte i dag. Det är klart att man alltid vill spela. Men det viktigaste för laget är att vi tar tre poäng, säger Stina Blackstenius.

"Finns viktigare saker"

Under Peter Gerhardssons tid som förbundskapten har Blackstenius varit förstavalet på topp. Nu, efter att ha kammat noll i premiären mot Chile och bänkats mot Thailand, känns hennes plats inte lika självklar.

Rollen som central anfallare är också särskilt utsatt: när det inte blir några mål syns det svart på vitt.

- När man inte har gjort mål på ett antal landskamper så är det klart att man börjar fundera och det börjar sätta sig lite i huvudet, säger Blackstenius.

- Man blir besviken, men det finns många saker som är viktigare än att bara göra mål. Det kan handla om att skapa lägen och göra ett hårt jobb för laget.

Bortdömt mål

Peter Gerhardsson låter inte alls orolig för sin anfallsstjärna. Anna Anvegård – en vass kombinationsforward enligt Gerhardsson – passade bättre mot ett motstånd som Thailand. Kanske passar Stina Blackstenius, som har sina styrkor i press- och omställningsspelet, bättre mot USA?

- När det gäller Stinas självförtroende så vet jag inte om det är så dåligt. Hon är pigg och kör på. Hon gjorde ett mål mot Sydkorea (i VM-genrepet) som blev bortdömt, och hon gjorde ett mål i den matchen mot Sydkorea som inte var officiell, säger Peter Gerhardsson.