Bittra rivaler på plan – men vänner utanför

Klockan 16.00 är kriget på Påskbersvallens matta igång. Där blir det tjuvnyp och skällsord. Innan och efteråt ska Varbergs Bois och Degerfors supportrar äta räkor och byta halsdukar.

ANNONS
|

Fotboll. När Varbergs Bois besökte Stora Valla och ställdes mot Degerfors i våras var det inte matchen i sig som satt sig på näthinnan.

Nej, det var scenerna som utspelade sig innan matchen som fastnade. När Klacksparken fick ladda upp tillsammans med Vulkanernas på deras supporterbar innan de marscherade ihop till matchen på Stora Valla.

– Där och då blev de vår vänklubb. Vi ville visa att man kan umgås oberoende av vilket lag man stöttar utan att hata varandra, säger Jari Alatalo i Klacksparken.

– Där och då blev de vår vänklubb. Vi ville visa att man kan umgås oberoende av vilket lag man stöttar utan att hata varandra, säger Jari Alatalo i Klacksparken.

ANNONS

Gemenskapen organiserades i kölvattnet av det tragiska dödsfall som skakade supportersverige då en 43-årig djurgårdssupporter misshandlades till döds i Helsingborg.

I dag kommer ett antal Degerfors-sympatisörer att komma ner till Varberg för att umgås med Klacksparken innan matchen och tillsammans traska bort mot Påskbergsvallen.

– Vi gjorde det till en grej, vi fick kontakt med några av deras supportrar och bestämde oss för att bli varandras vänklubb. Det har nog aldrig skett tidigare, tror Jari Alatalo och berättar om dagens planer:

– Det blir vitt vin, eller ett alkoholfritt alternativ, och räkor innan matchen.

Under matchen kommer den annars så fanatiske boisaren att ha på sig två halsdukar. En grönsvart och en rödvit.

– Jag fick den av en supporter och har den hemma, säger Jari Alatalo. Tydligen är den av ett gammalt motiv och går inte att köpa längre, så den är jag lite stolt över.

Klacksparken har tappat ett antal medlemmar, för närvarande är runt 300 personer med i klacken.

– Det är lite mindre än i fjol, det stämmer. Men samtidigt har fotbollspubliken i Sverige minskat överlag. Vi hade gärna velat rekrytera yngre människor, just nu är vi mest medelålders. Det hade varit fantastiskt roligt.

Vad betyder ert stöd för spelarna?

ANNONS

– Efter matcherna kan spelarna komma fram och berömma oss för vårt stöd under matchens gång, det är fantastiskt roligt. Men det är vanligare vid bortamatcherna, säger Jari Alatalo.

Varför är det så?

– Jag tror det beror på att grannen inte står där och kollar på dig. Det beror inte på att vissa dricker öl i bussen, det gör det inte för den uppladdningsmöjligheten finns på hemmaplan också. Det handlar om att man vågar leva ut, det är som på Mallorca. Där tar du den där tatueringen du inte vågar göra här hemma eller tar i vid karaokemaskinen som du inte skulle göra på den lokala baren.

– I fjol gjorde Klacksparken sin bästa match borta mot Landskrona. Och då förlorade Bois ändå med 5-0. Det säger mycket om oss, tycker jag.

Den matchen är sedan länge historia – och i dag ska ny skrivas när Klacksparken och Vulkanerna äter räkor tillsammans och bidrar till ett bättre fotbollslandskap.

Matchen då?

– Den kommer Bois att vinna med 2-0, säger en övertygad Jari Alatalo.

Som alltså kommer stå i Bois-klacken med en halsduk med motståndarnas logotyp.

ANNONS