Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Beslutet om pumptrackbana i Varberg dröjer

Arrendeupplåtelsen för pumptrackbanan i Breared drar ut på tiden. Kommunstyrelsen återremitterade i veckan ärendet till nämnderna.
– Jag är otroligt besviken på kommunen, säger Varbergs MTB:s ordförande Ulf Dovemark.

Artikeln uppdaterad 210114, klockan 11:46.

På tisdagen lämnade arbetsutskottet ett beslutsförslag till kommunstyrelsen gällande den pumptrackbana som planeras i Breared. Arrendeupplåtelsen har en avtalsperiod som sträcker sig fyra och ett halvt år och Varbergs MTB har av Sparbanksstiftelsen beviljats en miljon kronor i stöd för att bygga pumptracken.

– Det är en teknikbana som växer upp som svampar runt om i Sverige just nu. Vi var beredda med spaden i handen för att få till en fantastisk fin arena för pumptrack som inte finns i Varberg, säger Dovemark.

Men det blev inte som klubben tänkt sig. Kommunstyrelsen återremitterade ärendet av ren formalia, enligt Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi behöver efterhöra kultur- och fritidsnämndens och förskole- och grundskolenämndens synpunkter på det. De flesta frågor går via nämnden och detta ärende hade de inte hanterat i nämnderna, och det tyckte vi principiellt inte var helt rätt så därför återremitterade vi, säger hon.

Ärendet drar ut på tiden

Nu drar ärendet ut på tiden. Nämnderna ska i ett första skede godkänna förslaget och först därefter kan kommunstyrelsens ta ett beslut.

– Nämnderna ska få tre månader på sig, så där står vi. Den skulle varit byggd i samma anda som skateboardparken och otroligt många ungdomar hade kunnat ha glädje av den, men nu står vi här ytterligare en sommar utan pump-arena. Just nu är jag otroligt besviken på kommunen, säger Dovemark och fortsätter:

– Vår idrott är en av få idrotter som man kan utöva trots pandemin. En utomhusidrott där man aldrig är i närkontakt. Vi har massor av barn och ungdomar i kö för att komma till vår verksamhet, men vi kan inte ta emot dem för att vi inte har tillräckligt med utrymme att vara på.

Men Ann-Charlotte Stenkil menar att det inte ska behöva ta så lång tid. Det enda som krävs är att nämnderna ska hinna ha ett nämndsammanträde, vilka i regel sker en gång i månaden. I övrigt ställer sig kommunstyrelsen positivt till förslaget.

– Det ska inte bli så värst mycket försening. Jag utgår från att de inte behöver så lång tid på sig att hantera det, men det är ett formellt fel att inte ha gått via nämnden, säger hon och fortsätter:

– Kommunstyrelsen hade inga invändningar mot det här förslaget. De är jätteduktiga och det är säkert bra, men just att nämnderna inte är tillfrågade över huvud taget... Det är inte bra.

Det är inte okej att barn och ungdomar blir drabbade av att tjänstemän och politiker käbblar om makt och befogenheter.

Ulf Dovemark menar å andra sidan att pappersarbetet har gått rätt till från Varbergs MTB:s sida, och ställer sig kritisk till att formalia ska behöva gå ut över en verksamhet med barn och ungdomar i fokus.

– Det är inte okej att barn och ungdomar blir drabbade av att tjänstemän och politiker käbblar om makt och befogenheter. Att gången för ärendet, enligt nämnden, inte har gått helt rätt väg ska inte belasta bygget av pumptrackparken. Varbergs MTB som ärendet gäller har mig veterligen skött papper, påskrift och övrig formalia på rätt sätt, säger han.

Karta över det tänkta arrendeområdet i Breared (Charnockiten 1). Bild: Skärmdump kommunstyrelsen i Varberg
Karta över det tänkta arrendeområdet i Breared (Charnockiten 1). Bild: Skärmdump kommunstyrelsen i Varberg

Läs mer: En liknande bana finns i Åkulla

Lär mer om Falkenbergs FF här