Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Meraf Bahta tog brons på 10 000 meter på EM i Berlin. Men tävlingarna överskuggades av att hon misstänks för brott mot dopningsreglerna. Arkivbild.

Beslutet om Bahta dröjer

Beslutet om huruvida Meraf Bahta kommer att anmälas till dopningsnämnden eller frias från misstanken om dopningsbrott dröjer. Det kommer inte att tas något sådant beslut på dopningskommissionens möte på fredag, bekräftar Tommy Forsgren, handläggare för dopningsförseelser på Riksidrottsförbundet.

Långdistanslöparen Meraf Bahta är misstänkt för dopningsbrott efter att hon fått tre missar i vistelserapporteringssystemet. Fallet ligger hos Riksidrottsförbundets dopningskommission som ska ta ställning till om Bahta gjort sig skyldig till brott och därmed göra en anmälan vidare till dopningsnämnden – eller om hon ska frias.

Det har tidigare kommit fram uppgifter om att dopningskommissionen genom omröstning ska ta beslut på fredag, den 17 augusti. Men det är ett rent missförstånd, säger Tommy Forsgren, handläggaren för dopningsförseelser på Riksidrottsförbundet.

- För det första så röstar man inte. Nu är det kansliets uppgift att sammanställa material från de tre förseelserna till en ärendeakt och presentera för idrottsutövaren. Och idrottsutövaren får möjlighet att kommentera det. Så den process som vi kallar för resultathantering har inte ens startat ännu så det finns inget att säga.

Forsgren är tydlig med att det som kommer att behandlas på mötet på fredag inte har något att göra med Bahta-fallet.

Nu finns tre fastställa delförseelser som tillsammans utgör ett underlag för att man ska kunna misstänka Bahta för en dopningsförseelse. Men den utredningen som dopningskommissionen ska göra har inte ens startat.

TT: När kan ett beslut komma?

- Det går inte att säga, processen har inte startat än så det är långt fram i höst.