Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Angelica Bengtsson. Arkivbild.

Bengtsson i medaljform efter stavrekord

Med en vecka kvar till inomhus-EM seglar Angelica Bengtsson upp som ett svenskt medaljhopp. 4,81 på en gala i Frankrike innebär svenskt rekord och näst bästa hopp av en europé i år.

Stavhopparen Angelica Bengtsson fick ett rejält formbesked inför EM nästa helg i Glasgow. Under en gala i franska Clermont-Ferrand slog Bengtsson till med svenskt inomhusrekord, 4,81 meter i sitt första försök.

- Målet var att ta tävlingen som en uppvärmning inför EM, bara slappna av genom hela tävlingen. Och det visade sig att det fungerade väldigt bra, säger Bengtsson till SVT Sport.

Därmed putsade hon Michaela Meijers tidigare svenska rekord med sex centimeter. Ett rekord Meijer satte för knappt två veckor sedan i norska Bærum då Örgrytehopparen tog 4,75 meter.

Rekordhöjden är också åtta centimeter högre än hennes svenska utomhusrekord som är 4,73 meter. Bengtsson försökte sedan också på höjden 4,87 men rev sina samtliga tre försök.

4,81 inomhus innebär att Bengtsson just nu är världstrea och Europatvåa bakom ryskan Anzjelika Sidorova hoppade 4,91 i Madrid tidigare i februari. Också ryskan hoppade 4,81 under samma tävling som Bengtsson.

I herrtävlingen passade både Polens Piotr Lisek och amerikanen Sam Kendricks på att hoppa imponerande 5,93. Det betyder att de tar över världsårsbästat från svensken Armand Duplantis, som så sent som i natten till lördagen, svensk tid, hoppade 5,92 under en collegetävling.