Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Angelica Bengtsson. Arkivbild.

Bengtsson efter svenska rekordet: "Så fri"

Michaela Meijers svenska rekord i stavhopp på 4,71 är ett minne blott. Den nygamla rekordhållaren heter Angelica Bengtsson, på höjden 4,72.

Hon satte det nya rekordet under Diamond League-galan i Lausanne. Efter rivning i första försöket på höjden slog hon till i det andra och raderade Meijers rekord som hon har jagat hela säsongen.

24-åringen inledde tävlingen med en rivning både på 4,42 och på 4,52. Sedan var hon illa ute på 4,62. Där rev hon sina två första försök, varav det andra grovt. Men i det tredje och sista gled hon över.

"Som en VM-final"

När hon sedan klarade 4,72 i det andra försöket tog Bengtsson tillbaka det svenska rekord som hon hade fram till Michaela Meijers 4,71-hopp förra sommaren.

- Mycket till freds. Jag tänkte att det kunde komma i dag, alla hoppade högt, det var som en VM-final, säger Angelica Bengtsson till TV12.

När ribban väl gick upp på 4,82 blev det för tufft för svenskan. Det blev tre raka rivningar och hon slutade på sjätte plats i tävlingen. Vann gjorde grekiskan Ekaterini Stefanidi på just 4,82.

- Jag fick tre ordentliga försök på "82" också, det var skönt att få till det, säger Angelica Bengtsson.

Hon fortsätter:

- Jag känner mig så fri, äntligen. Nu kan jag sikta dit upp. När jag klarade "72" var jag var tvungen att kolla en extra gång om det var det, för jag var så högt över.

"Tung i andningen"

Löparen Meraf Bahta var det andra svenska inslaget i Lausanne. Men hon blev kraftigt distanserad i det snabba 1 500-metersloppet. Bahta blev elva på tiden 4.06,96, en bit ifrån hennes personliga rekord på 4.00,49. Vann gjorde amerikanskan Shelby Houlihan på personbästat 3.57,34.

- Jag är ledsen att det inte gick så bra i dag, med två varv kvar var jag tung i andningen, jag försökte men det gick inte, säger Meraf Bahta till TV12.

Bahta kommer dock inte att springa den distansen i EM i Berlin, utan är uttagen för att springa 5 000 och 10 000 meter.