John Guidetti och Isaac Kiese Thelin hittade inte rätt i Craiova. Det gjorde heller inte Sverige som lag i 0–1-förlusten mot Rumänien.

Bedrövlig plan förstörde Anderssons test

Andra raka förlusten. En ny upplevelse för Janne Andersson och det landslag som spelar VM om tre månader. Rumänien vann i Craiova med 1–0.

|

Resultatet är alltid viktigt, men inte alltid det mest betydelsefulla. Andersson har ett VM att fundera på och tankemödan handlar nu och några veckor framöver om vilka 23 spelare han ska ta med sig till Ryssland.

Så värst mycket klokare blev han inte i Craiova.

En starkt bidragande orsak:

Den usla gräsmattan på Ion Oblemenco-stadion. Den liknade för varje minut som gick mer och mer en torvåker.

- Tycker synd om spelarna. Jag hade sett fram emot matchen, fram emot att få se spelare visa upp sig. Vi styr spelet och vågar spela på ett vettigt sätt i början. Efterhand blir det svårare på en sämre och sämre plan. Jag tycker att killarna försöker. Finns ingen som kan klandra deras inställning till matchen men det var lite frustrerande, säger han.

Svårt med helhetsbedömningen

Andersson var nyfiken på många och mycket, som Ken Sema på kanten, Oscar Hiljemark i rollen som mittfältsnav, Jimmy Durmaz i en match över 90 minuter och var John Guidetti befinner sig i sin landslagskarriär.

- Jag överdriver om jag säger att det är prov utan värde. Vissa delar ser man. Några grejor ser jag som var bra och vissa som var mindre bra. Som helhet blev det inte som jag ville ha det för att kunna göra bättre bedömningar.

Sema spelade för en plats i VM-truppen. Det märktes. Han ville mycket och försökte mycket och det gick så där, men han visade glimtar av de egenskaper som kan göra honom intressant för en rysk sommar. Han låg till stor del bakom en av de främsta chanserna före pausen. Niklas Hult och Sema tog sig elegant loss från eget straffområde, Sema drev upp, spelade ut till höger till Jimmy Durmaz, som bröt inåt och gick på skott.

Returen lyfte Alexander Fransson över.

Själv hade Sema två riktigt vassa lägen, men brände båda. Framspelad av den utmärkte Hiljemark fick han, med gott om manöverutrymme, dålig träff med sin svaga högerfot och missade grovt. Ett distinkt avslut med vänstern och Sverige hade tagit ett fast grepp om den sista landskampen innan VM-truppen tas ut den 15 maj.

Inhoppare avgjorde

Några minuter senare skickade i stället nyinbytte Dorin Rotariu in 1–0. Han grundlurade Hult och placerade segermålet i Karl-Johan Johnssons bortre hörn.

Issac Kiese Thelin, vars krafter var nedsatta av förra veckans förkylning, plockades av med dryga 20 minuter kvar.

Med Ola Toivonen kom andra tankar och finess – och nästan en kvittering.

Den temposvage och trötte Durmaz ersattes av Viktor Claesson med mindre än tio minuter, men det bytet borde ha kommit tidigare. Sebastian Larsson (Alexander Fransson) och Marcus Berg (John Guidetti) förstärkte de sista minuterna, men Rumänien stod emot.

Stökigt på läktarna

Landskampen i Craiova gav också en inblick i de problem den rumänska fotbollen brottas med utanför planerna. Matchdagen var orolig runt om i staden, där rivaliserande fans från olika klubbar drev runt.

Det fortsatte på arenan, där polisnärvaron var påtaglig. I slutet av första halvlek brändes knallskott av på ena kortsidan och domaren, israelen Roi Reinshreiber, kallade till sig spelarna innan matchen kunde återupptas.

Craiova, Rumänien, TT:s utsände

Fakta: Landslagets program

15 maj: VM-truppen presenteras.

23–25 maj: Truppen samlas i Stockholm.

28 maj–1 juni: Förläger i Båstad.

2 juni: Landskamp, Sverige–Danmark, Solna.

5–10 juni: Andra delen av förlägret i Stockholm.

9 juni: Landskamp, Sverige–Peru, Göteborg.

12 juni: Sverige åker till VM-basen Gelendzjik i Ryssland.

16 juni: Landslaget åker från Gelendzjik till Nizjnij Novgorod.