Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malin Baryard Johnsson och Indiana i farten under VM i höstas. Nu tävlar ekipaget på Stockholms stadion. Arkivbild.

Baryard om Indiana: "Har en galen förmåga"

15 mästerskap har hon hunnit med under en elitkarriär som började redan vid OS i Atlanta 1996. Malin Baryard Johnsson har – som man brukar säga – gjort allt och varit med om det mesta. Men mätt?

Den främsta anledningen heter Indiana, stoet som är elva år. Bär det sig som det är tänkt är de två ett ekipage i sommarens EM i Rotterdam och OS i Tokyo nästa år.

- OS är ett jättemål, så klart. OS är det största vi har. Och EM finns också med i bilden. Ett mästerskap är ett mästerskap, säger ryttarstjärnan.

Motiveras av GCT

Men fokus de närmaste dagarna vilar på Global Champions Tour, ridsportens motsvarighet till racingens formel 1. GCT-hoppningarna är det kortsiktiga målet för Indiana – men också något som motiverar Baryard Johnsson.

Hon hymlar inte om att de stora prispengarna lockar, men sportsligt får hon en kick av konkurrensen i GCT.

- Jag har gjort de stora mästerskapen, de största tävlingarna och allting, men GCT har gett mig lite luft under vingarna igen. Nivån på allt är en snäpp högre. Det lockar också de bästa ryttarna, säger hon.

Och bakom Indiana finns även Second Chance.

- Jag har två superhästar. Det extremt roligt att åka ut och tävla. Jag vet att jag kan vinna alla klasser. Jag gör det inte, men möjligheten finns.

- De är så skarpa de två.

Baryard Johnsson har redan varit i Mexico City, Miami, Madrid och Hamburg med Indiana. I Florida slog de till och blev trea. För första gången arrangeras den penningstinna tävlingen i Sverige och i den gamla OS-borgen Stockholms stadion.

Kvalet avgörs på fredag, finalen – med en miljon kronor i förstapris – i den åttonde deltävlingen hoppas på lördag kväll.

- Det passar bra in just nu med GCT och att hon får så fina framgångar på den här nivån. Det är otroligt utvecklande för oss.

Baryard Johnsson och Indiana var med och bidrog till landslagets överraskande lagsilver i VM i höstas, deras första mästerskap tillsammans.

"Flippan" nummer 1

TT: Era framsteg sedan dess?

- Vi är jäkligt bra, kort och gott. Vi har varit det sedan ganska exakt ett år tillbaka när hon red sin första nationshoppning. Hon har varit helt strålande – och fortsätter att vara det.

TT: Den bästa häst du haft?

- Nej, inte bästa häst. Det är "Flippan" (Butterfly Flip). Det är svårt att slå henne, med den karriär hon hade. Den kan inte Indiana mäta sig med, där är vi alldeles för sena redan. "Flippan" var trots allt uppe och hoppade 1,60-mästerskap redan när hon var nio.

- Men hon (Indiana) är nog den häst med bäst förmåga. Det kan man säga. Indiana har en galen förmåga.

TT: Är hon den häst du tror att du kan nå mest framgångar med efter "Flippan"?

- Absolut. Hon har redan slagit de flesta andra hästar jag haft. Jag har inte haft en sån här häst sedan "Flippan" och det är väldigt roligt, säger Baryard Johnsson.