Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Linköpingsanfallaren Marija Banusic kysser Kronprinsessan Victorias pokal efter medaljceremonin på Limhamns IP. Linköping vann SM-guldet för andra året i följd.

Banusic efter pokallyftet: "Känns overkligt"

Guldet säkrades redan i slutet av oktober. Först nu fick Linköping officiellt lyfta Kronprinsessan Victorias pokal – för andra året i rad.

Klubbens andra raka SM-guld – och det tredje totalt – säkrade Linköping redan i den tredje sista omgången av allsvenskan via 0–0 borta mot Kvarnsveden. Östgötskorna fick dock inte ta emot guldmedaljerna och lyfta Kronprinsessan Victorias pokal på hemmaplan i förra omgången mot Eskilstuna, utan fick vänta till efter säsongens sista allsvenska match borta mot nykomlingen Limhamn Bunkeflo (LB07) inför 321 åskådare.

- Det är jäkligt synd att vi inte fick ta emot medaljerna och lyfta pokalen hemma, men nu är det som det är och det är inget att gå och gräma sig över. Vi får ta med oss pokalen hem nu i stället, säger landslagsbacken Jonna Andersson efter det officiella guldfirandet inför ett hundratal personer på Limhamns IP.

"Intressant år"

Efter fjolårets guld brandskattades laget på flera nyckelspelare. De offensiva krafterna Pernille Harder, Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö lämnade, medan försvarsduon Magdalena Eriksson och Jessica Samuelsson försvann i somras. Å andra sidan återvände landslagsstjärnan Kosovare Asllani (missade avslutningen i Skåne på grund av sjukdom) till klubben i somras och nyförvärven Marija Banusic (elva mål) och Lina Hurtig (fem) har producerat framåt.

- Det har varit ett väldigt intressant år. De som har kommit in har bidragit med sina egenskaper. Vi har lyckats få ihop det. Vi har inte haft jättemånga storvinster utan det har varit ganska tajta matcher, men vi har in i det sista gjort de avgörande målen, säger Andersson efter 1–0-segern mot LB07.

Anfallaren Banusic känner att hon hittade rätt direkt i sin nya klubb.

- Det känns fortfarande lite konstigt lyfta bucklan. Det är ju en dröm och att få göra det med det här laget. Jag kunde inte ha gjort det med något annat lag i Sverige och jag är väldigt stolt över alla spelarna. Främst över hur de välkomnade mig i laget och tillät mig att utvecklas som spelare, säger Banusic.

Sitter på utgående kontrakt

Det finns dock en risk att Linköping tappar ytterligare spelare till nästa säsong. Exempelvis sitter tunga namn som landslagsbacken Jonna Andersson, försvararen Tove Almqvist, anfallaren Kristine Minde (sju mål i år) och mittfältaren Claudia Neto på utgående kontrakt. Detsamma gäller försvararen Lisa Lantz och reservmålvakten Matilda Haglund.

- Vi får se vad som händer. Nu blir det i alla fall att fira och spela en viktig match på onsdag i Champions League (retur i åttondelen mot Sparta Prag), säger Andersson.

TT: Är du intresserad av att bli proffs utomlands?

- Det är klart att det är intressant att testa något nytt efter nio år, men det är inget som jag har bestämt mig för. Jag får fundera efter onsdagens match, säger Jonna Andersson.