Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MATHIAS BERGELD
Bild: MATHIAS BERGELD

Sjöaremossens vatten för dåligt - ny anläggning ska byggas

Det har inte ens gått två år sedan den nya omklädningsbyggnaden på Sjöaremossen invigdes. Ändå är det redan dags för nya arbeten då vattenkvaliteten är alldeles för dålig.
– Man undersökte aldrig vattnet inför renoveringen, säger Lena Språng (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

2019 invigdes den nya omklädningsbyggnaden på Sjöaremossen, en ordentlig uppfräschning jämfört med den tidigare situationen.

Men trots nybygge har ett nygammalt problem inte visat sig vara löst, kvaliteten på vattnet.

– Det har visat sig att det blir avlagringar i kranar, i avloppen och kanske även i rören. Det är ett problem som måste åtgärdas, säger Lena Språng.

När förstudien togs fram inför bygget av den nya omklädningsbyggnaden så testades aldrig vattnet.

– Man tänkte väl inte på att göra provtagningar i vattnet då, det är inget jag kan svara på, säger Språng.

I februari gjordes två provtagningar som båda visade på höga halter av bland annat järn och mangan. Därför ska nu en filteranläggning installeras.

– Det gamla projektet med omklädningsbyggnaden är inte stängt och vår bedömning är att den här investeringen ryms i den gamla ramen.

Får inte använda vattnet i kiosken

För bandylagen Frillesås och Sunvära innebär vattenkvaliteten till exempel att man inte får koka kaffe som sedan säljs till åskådare på vattnet i anläggningen, man får istället ta med sig vatten hemifrån. Ett problem som man är långt ifrån ensamma om.

– Så fort man har en anläggning som saknar kommunalt vatten är det svårt att nå upp till de krav som finns för att få ha servering, säger Lena Språng och fortsätter:

– Det finns många som har en egen brunn i sin bostad och det är inget vatten som man blir sjuk av. Det finns flera företag som drabbas av detta också som caféer. Det finns många ställen i Varberg där vi vet att det aldrig kommer finnas kommunalt vatten, då känns det orimligt med en sådan här regel. Det måste få gå att driva företags och föreningsverksamhet där också.

Från Frillesås BK:s sida välkomnar man beslutet, även om det är långt kvar och många provtagningar ifrån att man ska få slippa att transportera dit eget vatten för försäljning.

– Det är jätteviktigt för oss att kommunen fortsätter satsa på Sjöaremossen och på bandyn. De jobbar med anläggningen och jag tycker att Varbergs kommun gör ett bra jobb, säger Magnus Andreasson i Frillesås.

Planen är att anläggningen ska vara i drift innan nästa säsong.

Läs mer: Frillesås fick in över 100 000 kronor på fiktiva biljetter

Läs mer om bandy här

Fler lokala sportnyheter hittar du här