Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MATHIAS BERGELD
Bild: MATHIAS BERGELD

Säsongen som försvann: Sunvära SK

En konstig försäsong följdes av en ännu konstigare säsong för Sunvära SK. Det blev aldrig någon serie – och då försvann gnistan i laget.
– Det dök rejält, säger tränaren Jens Westlund.

Trots en flera månader försenad försäsong stod Sunvära till slut redo i början av november. Det var dags att starta säsongen som hoppades bli klivet från division 1 till allsvenskan.

Men då såg pandemin till att det aldrig blev någon serie för SSK.

– Det kändes skitkonstigt och tråkigt. Det är det man tränar för, att få den där kicken av att spela matcher. Jag förstår beslutet men de har varit så fruktansvärt sega med besked, säger spelaren Johan Karlsson.

Ville vara bäst förberedda

Inte nog med att de inte fick spela matcher. Länge fick de inte heller träna på Sjöaremossen.

– Vi har kört på med egenträning och digitala möten, säger tränaren Jens Westlund.

Hur har ni jobbat för att bibehålla motivationen?

– Vi försökte stämma av en gång i veckan. Man fick lägga ut bild när man sprang eller var på gymmet. I början var det jättebra.

Jens menar att man inom bandyn är ganska luttrad med tanke på isar och väder. Därför är man redan van vid att behöva tackla motgångar.

– När det blev avbrott bestämde vi oss någonstans för att vi skulle klara coronapausen bäst och vara bäst förberedda när det sen skulle dra igång. Men det blev svårare och svårare ju längre tiden gick.

Brinner för matcher

När SSK i mitten av januari fick tillåtelse att träna på is igen var en stor del av lagets gnista redan borta.

– Vi hann med ett tiotal ispass men många tappade snabbt engagemanget och ägnade sig åt andra saker. När de förstod att det inte skulle bli några matcher dök det rejält, menar SSK-tränaren.

– Jag trodde att resan dit var mer attraktiv, och det är den nog så länge man har något att se framemot. Så det har både varit svårt och lärorikt. Man märker vad folk brinner för, och det är tydligt att folk vill spela matcher.

En som fortfarande känner sig inspirerad är Johan Karlsson.

– Min motivation lever ändå kvar då jag brinner för bandy, men jag känner att många andra vacklar. Det är några som är osäkra, men vi får väl se.

Hoppfull om nästa säsong

Nu ska man försöka glömma det som varit och i stället rikta fokus mot hösten.

– Under mina tre år har vi bara blivit bättre och nu skulle vi utvecklas ytterligare. Men de tankar jag hade får vi helt enkelt ta med till nästa säsong, säger Jens Westlund och fortsätter:

– Jag hoppas och tror att vaccin och antikroppar ska göra att vi kan ha åtminstone samma försäsong och kunna dra igång i november.

Läs mer: Fick lägga ner säsongen efter fem omgångar - ”Tråkigt för idrotten”

Läs mer om bandy här

Fler lokala sportnyheter hittar du här